Mesterséges hasnyálmirigy bevezetése az Egyesült Királyságban

Egy forradalmi kezdeményezés keretében több ezer brit 1-es típusú cukorbeteg kap hamarosan mesterséges hasnyálmirigyet, amely automatikusan szabályozza az inzulinszintet, megkönnyítve ezzel a betegek mindennapjait.

Az Egyesült Királyságban az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekek és felnőttek számára hamarosan elérhetővé válik egy mesterséges hasnyálmirigy, amely jelentős mértékben javíthatja az érintettek életminőségét. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) által indított világelső kezdeményezésnek köszönhetően a betegeknek nem kell többé inzulinnal szúrniuk magukat, hiszen a készülék automatikusan gondoskodik a megfelelő inzulinszint fenntartásáról.

A mesterséges hasnyálmirigy egy bőr alá ültetett érzékelőből áll, amely folyamatosan monitorozza a vércukorszintet, és vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbítja az adatokat egy pumpához. Ez a pumpa aztán a szükséges mennyiségű inzulint juttatja a szervezetbe.

A betegeknek csupán annyi a feladatuk, hogy mobiltelefonjukon kövessék az értékeket, és az alkalmazáson keresztül beírják a bevitt szénhidrátok mennyiségét, így könnyedén nyomon követhetik az állapotukat.

A technológia nem csak az inzulin manuális beadásától mentesíti meg a betegeket, hanem hozzájárul a hipoglikémiás és hiperglikémiás rohamok megelőzéséhez is, amelyek életveszélyesek lehetnek az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára.

Az NHS két évvel ezelőtt kezdte el tesztelni a mesterséges hasnyálmirigyet, ebben az időszakban 1000 gyermek és felnőtt vett részt a kísérletben. A kutatás célja az volt, hogy megállapítsák, az eszköz minden korosztály számára képes-e segítséget nyújtani.

Andrew Stephenson brit egészségügyi miniszter szerint a kezdeményezés remek példája annak, hogy a modern technológia hogyan képes javítani az emberek életminőségét, csökkentve a súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát és egyszerűsítve a betegek ellátását.

Az NHS által idézett 38 éves beteg, Gemma Lavery elmondása szerint az általa már kipróbált eszköz lehetővé tette számára, hogy cukorbetegként újra normális életet éljen.