Vizsgálat és elbocsátások a brazíliai magyar nagykövetségen

A magyar nagykövetség Brazíliában elbocsátott legalább két brazil alkalmazottat, miután kiszivárogtak a Jair Bolsonaro volt elnök látogatását rögzítő térfigyelő kamerás felvételek.

A CNN brazil kiadása szerint a kirúgások oka az volt, hogy a felvételek nyilvánosságra kerültek, amelyek Bolsonaro látogatását mutatták, miközben államcsínykísérlet miatt folyik ellene nyomozás. A követség a döntést anélkül hozta meg, hogy bizonyítani tudta volna az alkalmazottak részvételét a videók terjesztésében, de ők voltak azok, akik hozzáférhettek a felvételeket valós időben megjelenítő monitorhoz.

A nagykövetség belső vizsgálatot indított, hogy kiderítse, hogyan kerülhettek ki a sajtóhoz az információk és a videók, miután hírek kezdtek terjedni Bolsonaro két éjszakás ott-tartózkodásáról, ahol nem tudták volna őt letartóztatni. A vizsgálat során a brazil alkalmazottak kerültek a gyanú középpontjába, mivel az ünnepnap miatt kevesebb ember dolgozott a nagykövetségen Bolsonaro látogatása alatt.

A CNN megpróbált interjút kérni Halmai Miklós nagykövettől, azonban ő nem válaszolt a megkeresésre. A brazil külügyminisztérium is bekérette Halmait, hogy magyarázatot adjon arra, miért töltött két éjszakát Magyarország brazíliai nagykövetségén „bujkálva” Jair Bolsonaro. Halmai és Bolsonaro is azt állította, hogy „a látogatás alkalmával a két ország közötti ügyeket vitatták meg”.

Bolsonaro és több korábbi segítője ellen 2024. február 8-án letartóztatási parancsot adtak ki, puccs tervezése miatt, a 2022-es választásokon elszenvedett vereségét követően. Bolsonaro útlevelét is bevonták, hogy megakadályozzák a külföldre szökését, mivel több különböző nyomozás is zajlik ellene, köztük az a vád is, hogy összeesküvést szőtt több vezető miniszterével és segédjével együtt a hatalom megtartása érdekében. Négy nappal később, február 12-én Bolsonaro a brazíliai magyar nagykövetség bejáratánál várakozott, hogy beengedjék, és a felvételek tanúsága szerint február 14-ig a nagykövetségen tartózkodott, két biztonsági őr kíséretében.

A New York Times megszerezte a magyar nagykövetség biztonsági kameráinak felvételeit, amelyek szerint Bolsonarót Halmai Miklós nagykövet várta az udvaron, és ő nyitotta ki a brazil elnök kocsijának a kaput, valamint megmutatta, hova lehet parkolni. Az események akkor történtek, mikor a követség szinte teljesen üres volt, csak magyarok voltak az épületben, mivel a helyi alkalmazottak szabadságon voltak. Bolsonaro és Orbán Viktor miniszterelnök évek óta szoros kapcsolatban áll egymással, és a két politikus decemberben találkozott is az argentin elnök, Javier Milei 2023. decemberi beiktatásán, ahol Orbán hősnek nevezte a volt brazil államfőt. Pizzával és ágyneművel fogadták a magyar nagykövetségen Bolsonarót, az ügy sok kérdést vet fel.