Dél-koreai orvosok sztrájkja az orvosképzés létszámemelése ellen

Több mint egy hónapja tart a dél-koreai orvosok sztrájkja, amely a kormány által tervezett orvosképzési létszám növelése miatt robbant ki. A konfliktus már halálos áldozatot is követelt, és a helyzet nem mutat közeledési jeleket, noha a kelet-ázsiai országban hamarosan parlamenti választásokat tartanak.

A dél-koreai kormány a rezidens orvosok létszámának növelésével kívánja orvosolni az orvoshiány problémáját, amit a gyorsan öregedő lakosság is sürget. A tervezett emelés mintegy 60 százalékos lenne, a jelenlegi 3058-ról 5058-ra. A rezidensek azonban úgy vélik, hogy ez nem jelent valódi megoldást, és a kormányzatnak az osztályok és kórházak közötti egyenlőtlenségekkel kellene foglalkoznia, valamint az egészségügyi szolgáltatások díjainak emelésével. A sztrájkoló orvosok szerint a létszámnövelés a jelenlegi rezidensek alkupozícióját is rombolná a munkaerőpiacon, és több szükségtelen kezelést eredményezne.

Dél-Korea egészségügyi rendszere a legtöbb mutatóban a legjobbak között van, az 1000 főre jutó kórházi ágyak száma az OECD-tagállamok körében a legmagasabb. Ugyanakkor az orvosok száma alacsony, az 1000 lakosra jutó 2,56 orvos a második legalacsonyabb érték az OECD-országok között. Az orvoshiányt a területi- és szakterületi egyenlőtlenségek is súlyosbítják, hiszen az orvosok többsége a nagyvárosi kórházakban és a kevésbé stresszes szakterületeken próbál elhelyezkedni.

A sztrájk kezdete óta több ezer orvos tüntetett, és több mint fele otthagyta a munkát. A kormány szigorú szankciókkal próbálta visszavezényelni őket, de kevés sikerrel. A munkabeszüntetésnek komoly hatása volt az egészségügyi ellátásra: elhalasztották a nem sürgős műtéteket, és problémák adódtak a sürgősségi betegellátásban is. Az orvosok távozása miatt az ápolókra hárultak olyan feladatok, amelyekhez nem rendelkeztek megfelelő végzettséggel.

A kormányzat a sztrájkoló orvosokat tette felelőssé a kialakult helyzetért, és töretlenül próbálta visszavezényelni a rezidenseket a kórházakba. A munkabeszüntetést illegálisnak nevező elnök, Jun Szogjol, a kórházakat az egészségügyi minisztérium hivatalnokai kezdték ellenőrizni. A rezidensek közül többen kikerülték a kormányzat utasításait, például telefonjuk kikapcsolásával vagy telefonszám csere által.

A sztrájkhoz március 25-én az orvosi egyetemek professzorai is csatlakoztak, néhányan munkaóráik csökkentésével, míg mások teljes munkaszüntetéssel. A közelgő parlamenti választások előtt a választók többsége egyetért az orvosi egyetemek felvételi létszámainak emelésével, de csak 38 százalékuk gondolja úgy, hogy a kormány jól kezeli az orvosok ellenállását.