Jelentős visszaesés az IT szakemberek iránti keresletben Magyarországon

2023-ban jelentősen kevesebb IT pozíciót töltöttek be a magánszektorban Magyarországon, mint korábban, és a negatív trend az első két hónapban 2024-ben is folytatódott. Bár Magyarországon nem történtek jelentős elbocsátások, mint Észak-Amerikában, a magyar gazdaság 2023-as visszaesése negatívan érintette az IT szektort is. Azonban az ország egyik vezető programozóiskolája másképp látja a helyzetet: úgy vélik, hogy a csökkenés nem okoz aggodalmat, és a szakmailag jól felkészült junior IT szakemberek továbbra is találhatnak munkát.

Tavaly átlagosan 15-20 százalékkal csökkent az új munkaerő iránti kereslet a magyar információs technológia (IT) szektorban az előző évhez képest. 2023 januárját és decemberét összehasonlítva a csökkenés akár 40 százalékos is lehetett. A lefelé mutató tendencia 2024 első hónapjában is folytatódott, amint azt a Bluebird International által végzett friss tanulmány is alátámasztja. A vállalat, amely az IT fejvadászatban, munkaerő toborzásban és szoftverfejlesztésben szakosodott, saját ügyfélkörében végzett felmérés szerint az IT cégek elsősorban a meglévő személyzet megtartására és működésük optimalizálására összpontosítottak, bár kisebb elbocsátások is történtek a költségek csökkentése érdekében.

A vállalat partnereinél a fizetési keretek nem növekedtek, vagy csak minimálisan emelkedtek. Az IT-iparban a fizetésemelések többnyire egyjegyűek voltak, vagy teljesen elmaradtak.

Az elmúlt években folyamatos növekedést követően a munkahelyváltásra hajlamos szakemberek visszafogták fizetési igényeiket.

A Bluebird szerint az IT szakemberek alkalmazásának csökkenése a következő tényezőknek tulajdonítható:

  • Technikai recesszió – a 2022 végén kezdődött folyamatos GDP-csökkenés jelentős hatással lehetett Magyarország IT munkaerőpiacára.
  • A folyamatosan zsugorodó gazdasági teljesítmény csökkentheti a cégek hajlandóságát az új beruházásokra, beleértve a munkaerő toborzását is.
  • Emellett a nemzetközi környezet is kedvezőtlen volt az iparág számára. Az IT szektor világszerte jelentős elbocsátásokat tapasztalt, különösen az Egyesült Államokban.

Kevesebb megrendelés és szűkülő munkaerőpiac

A magyar IT piac hanyatlása 2022 júliusában kezdődött, és mostanra jelentősen kevesebb új IT pozíciót kell betölteni, mint korábban – osztotta meg lapunkkal Balázs Réfi, a Bluebird alapítója és nemzetközi terjeszkedésért felelős vezetője.

Egyrészt a globális trendek állhatnak a csökkenés hátterében.

A koronavírus-járvány idején a digitalizáció fejlődése hatalmas lökést kapott, mivel az oktatás, a munka és a mindennapi élet jelentős része az online térbe költözött.

Az Egyesült Államokban a 2020-ban kezdődött tőzsdei emelkedés is hajtotta a szektort, a Big Tech cégeknél hatalmas létszámbővítésekkel és az IT fizetések emelkedésével a munkaerőpiaci verseny miatt. Azonban 2022-től kezdve egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a tech cégek termékeire nem lesz olyan nagy kereslet, mint a karanténidőszak alatt. Tavalyi felmérések szerint körülbelül 260 000 IT állást szüntettek meg az USA-ban, jelentős elbocsátásokkal a nagy játékosoknál, mint az Apple, az Alphabet és a Meta. A munkaerőcsökkentés 2024-ben is folytatódott.

A Codecool, Magyarország egyik vezető programozóiskolája nemrégiben a 24.hu-nak nyilatkozva azt állította, hogy a globális válságjelenségek csak kisebb hatással voltak Magyarországra. Az IVSZ, Magyarország legnagyobb ICT vállalatainak szövetsége hangsúlyozta, hogy a technológiai óriásoknál történt elbocsátások félrevezető képet festhetnek, mivel nem csak a programozókat érintették.

Azonban a Bluebird vezérigazgatója szerint, bár Magyarországon nem történtek jelentős elbocsátások, az IT szakemberek iránti kereslet több mint másfél éve folyamatosan csökken.

Magyarországon nagyobb a stagnálás az IT szektorban, mint amit általában a nemzetközi piacon megfigyelhetünk.

Hozzátette, hogy a cég nem látja az egész piacot: például nincs kapcsolatuk állami szervekkel, de Magyarország legnagyobb multinacionális vállalatai közül sokan voltak vagy vannak partnereik. Az ügyfélérdeklődések és a megrendelések száma 2023 óta jelentősen csökkent az IT munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cégeknél.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a piac teljesen leállt; a toborzási tevékenységek folytatódnak, miközben az ügyfelek igényei megváltoztak. Korábban a cégek általában mind szenior, mind junior szakembereket alkalmaztak, de most már gyakoribbá vált, hogy a cégek speciális szakértelemmel rendelkező szakembereket keresnek – a standard pozíciókkal, mint például a Java fejlesztői állásokkal – szemben, az IT fejvadászok bevonásával. A vállalati oldalon a toborzók egyre nehezebben találnak jelölteket ezekre a pozíciókra, ezért van szükség az IT területen jártas közvetítőkre.

Nemrégiben a munkaerő iránti kereslet olyan magas volt, hogy a nagyvállalatok gyakran partnerségre léptek programozóiskolákkal, és még teljesen tapasztalatlan jelentkezőket is felvettek rajtuk keresztül.

Ma már sokkal nehezebb a pályára lépni átképzésen keresztül.

– állítja a Bluebird vezetője. Mint korábban, az első 1-2 év IT tapasztalat megszerzése továbbra is döntő fontosságú a junior szakemberek számára. Ez az időszak fordulópont lehet azok számára is, akik átképzésen mennek keresztül.

Az elmúlt években jellemző volt, hogy az IT munkáltatók elárasztották a webet álláshirdetésekkel, gyakran kevés választ kapva, mivel a szakembereket elárasztották különféle IT lekérésekkel. Ez a trend most megfordult; a jelentkezők most sorban állnak minden álláshirdetésre.

A korábbiakhoz képest tovább csökkent Magyarországon az új álláslehetőségek száma a jelentkezők számához képest – értékelte Balázs Réfi.

Azt várja, hogy a jelenlegi hosszabb távú visszaesés átmeneti lesz, bár még nem világos, hogy az IT szektor elérte-e már a mélypontot. A globális trendek, mint például a mesterséges intelligencia (AI) folyamatos terjeszkedése alapján, még mindig jelentős kilátások állnak a technológiai szektor előtt. Réfi úgy véli, hogy az IT szakemberek iránti magas kereslet megmarad, de a jelenleg standard munkakörök és azokhoz kapcsolódó feladatok biztosan megváltoznak a következő években.

A kiberbiztonsági szektor is jelentős növekedésre számíthat. Ezenkívül olyan szabályozásoknak, mint a Dora irányelv és az NIS2, való megfelelés biztosítása is jelentős mennyiségű projektet hozhat a magyar IT vállalatoknak.

Azonban a nemzetközi színtéren nézve, Magyarország még regionális kontextusban sem erős játékos. Lengyelország és Csehország "mérföldekkel előttünk járnak", míg Ukrajna még a háború ellenére is jelentősebben beágyazódott a nemzetközi projektekbe, mint Magyarország, magyarázta a Bluebird nemzetközi terjeszkedésért felelős vezetője. Úgy tűnik, hogy sok észak-amerikai cég próbálja az indiai IT beszállítókat dél-amerikai vagy kelet-európai IT cégekkel helyettesíteni.

A programozóiskola árnyalja a képet

A tanfolyamokra jelentkezők száma nem csökkent jelentősen; az érdeklődés továbbra is magas. Azonban a junior IT pozíciókra kiírt álláshirdetések száma körülbelül 20-30 százalékkal csökkent az öt évvel ezelőtti szinthez képest. Másrészt a csökkenés jelentősebb lehetett a pandémia idején tapasztalt erős növekedéshez képest – véli Szabolcs Filep, a programozóiskola PROGmasters társalapítója és társ-vezérigazgatója. Megjegyezte azonban, hogy a legtöbb junior pozíció – mint korábban – nem kerül nyilvános hirdetésre, mert a cégek többségét ajánlások útján választják ki, például azokból az iskolákból, amelyekkel partnerségben állnak.

A Green Fox Academy után egy másik piaci szereplő, az online programozóiskola CodeBerry is csődbe ment – sokan az iparág általános hanyatlásával hozták összefüggésbe a két cég bukását. De Filep úgy véli, hogy a két cég bezárása nem jelent trendet a szektorban, tekintettel arra, hogy Magyarországon körülbelül 30 programozóiskola működik. A két cég startup vállalkozás volt, amely külföldi piacokra lépett be kockázati tőkével, és talán túl gyorsan próbált növekedni. Ezzel szemben a PROGmasters organikusan növekvő cég, amely 2023-ban is nyereséges működést tervez.

A cég vezetője cáfolta azt az elképzelést, hogy teljes mértékben csökkent volna a programozóiskolákból kikerülő végzősök iránti kereslet. Például a PROGmasters múlt heti állásbörzéjén több mint 20 cég – többek között több vezető magyar vállalat – regisztrált, ami azt mutatja, hogy továbbra is élénk a kereslet a junior szakemberek iránt.

Mindazonáltal a szoftverfejlesztőknek, tesztelőknek és más szakembereknek nem szabad azt várniuk, hogy az állásajánlatokat ezüst tálcán kapják, mivel a cégek elvárásai növekedtek a szűkülő pozíciók miatt. Ennek eredményeként a PROGmasters beépítette az AI oktatást a legtöbb képzési programjába, és bevezetett egy gyakornoki programot is, ahol a résztvevők több hónapig dolgozhatnak valós fejlesztési projekteken a szakmai fejlődésük érdekében. A cég átalakítja üzleti modelljét is, hogy elősegítse a résztvevők gyors elhelyezkedését: ideiglenesen elengedi a partnercégek által végzős diplomásaiért fizetett elhelyezési díjat, amely korábban a bevételeik mintegy felét tette ki.

Ennek eredményeként azok, akik képzési programokon keresztül lépnek a szakmába, egy év alatt biztosíthatják munkahelyüket az intenzív tanulás mellett.

Még nem hallottunk tartósan munkanélküli IT szakemberekről

– hangsúlyozta.