Bombariadó a norvég parlamentnél

Bombafenyegetés miatt lezárták a norvég parlamentet és annak környékét Oslóban. A rendőrség jelenleg is átvizsgálja a helyszínt, de már nincs információ tényleges veszélyről vagy bombáról.

Április 3-án, a délelőtti órákban érkezett bombafenyegetés a norvég rendőrséghez, amely a Stortingot, azaz a norvég parlament székhelyét érintette Osló belvárosában. A bejelentés 9 óra 48 perckor érkezett, és a rendőrség azonnal a helyszínre sietett, hogy biztosítsa a területet. Kedden este érkezett az első fenyegetés a rendőrségre, de azt akkor nem tartották hitelesnek, a második fenyegetést pedig szerdán küldték.

A norvég rendőrség szóvivője, Gabriel Langfeldt elmondta, hogy a helyszín biztosítása mellett a fenyegetés hátterének és tartalmának felderítésén is dolgoznak. A Storting munkatársait tájékoztatták az eseményről, és arról, hogy az épület összes bejárata zárva van, senkit sem engednek be vagy ki. A törvényhozók azonban az épületben maradtak és folytatták a munkát.

Jelenleg még nincs információ arról, hogy bárki megsérült volna az események során, és a parlamentben továbbra is zajlik a napirend szerinti ülés. Az oslói rendőrség ígéretet tett arra, hogy amint új információkkal rendelkeznek, azonnal tájékoztatni fogják a nyilvánosságot. Két óra elteltével, amikor a hatóságok már biztosak voltak abban, hogy a helyszín biztonságos, újra megnyitották a parlament épületét.

A bombafenyegetés miatt erősen felfegyverzett rendőröket állítottak az oslói országház elé, a környező utcákat lezárták, az épületen kívül bombakereső kutyák szaglásztak. A parlamenti vezetés SMS-ben tájékoztatta a képviselőket és a személyzetet, hogy nincs arra utaló jel, hogy veszélyes lenne a parlamentben tartózkodni.

Sven Bjelland rendőri vezető szerint különbség van a két fenyegetés súlyossága között, és a rendőrség tudja, hogy ki küldte a keddi fenyegetést. Két személyt őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatban.