Moderna szabadalmi jogvita: Bírói döntés az Arbutus javára

A Moderna biotechnológiai vállalat részvényei 4 százalékkal csökkentek, miután egy amerikai bíró az Arbutus Biopharma javára döntött a Covid-19 vakcinával kapcsolatos szabadalmi jogvita ügyében.

A bírói döntés értelmében az Arbutus Biopharma szabadalmi igényei részben érvényesek a Moderna vakcinájával szemben. A Jefferies elemzői szerint a bíró háromból négy szabadalmi igény esetében az Arbutus javára döntött. Ez a határozat kulcsfontosságú volt abban a kérdésben, hogy a Moderna vakcinái megsértik-e az Arbutus által szabadalmaztatott technológiát.

A Moderna vállalatnak jelenleg nincs lehetősége fellebbezni, mivel a bírói döntés nem minősül formális ítéletnek, hanem csupán határozatnak. A vállalatok egyike sem reagált azonnal a sajtó megkeresésére a döntést követően.

Az Arbutus által 2022-ben indított per a Moderna ellen azt a célt szolgálja, hogy kártérítést szerezzenek az amerikai szabadalmak állítólagos megsértése miatt. Az Arbutus azt állítja, hogy a vállalat fejlesztett ki egy olyan technológiát - lipid nanorészecskéket -, amely lehetővé teszi az mRNS vakcina hatóanyagainak célsejtekbe való szállítását anélkül, hogy aktiválnák a szervezet immunrendszerét.

A jogi ügy tárgyalása a következő év áprilisában fog kezdődni, ami további fejleményeket hozhat a szabadalmi jogokkal kapcsolatos vitában.