Az ukrán hadvezetés aggodalmai a frontvonal áttöréséről

Az ukrán hadvezetés szerint az oroszok bármikor képesek lehetnek áttörni a frontvonalat, és a nyárra várt nagy támadás irányát még nem ismerik. A nyugati fegyverszállítmányok hiánya miatt az ukrán haderő csökkenő létszáma és az orosz vezetés hibái jelentik az egyetlen reményt, de ezek nem elegendőek egy stratégia alapjául.

Az ukrán magas rangú katonatisztek a Politiconak adott nyilatkozatukban sötét képet festenek a hadi helyzetről, és úgy vélik, hogy az orosz tábornokok nyáron bármikor képesek lehetnek sikerrel áttörni a frontot, ha koncentrált támadást indítanak. A helyzetet tovább súlyosbítja a Zaluzsnij vezérkari főnök leváltásával kapcsolatos belső konfliktus, valamint Zelenszkij ukrán elnök borúlátó nyilatkozatai.

Az amerikai Kongresszus által vitatott 60 milliárd dollár értékű támogatás késlekedése esetén az ukrán katonák hátrálásra kényszerülhetnek, ami nagyobb városok orosz kézre kerüléséhez vezethet. A támogatások hiánya mellett az időzítés is problémát jelent, mivel az ukránok gyakran csak akkor kapják meg a szükséges fegyvereket, amikor már késő.

Az ukrán tisztek szerint az oroszok tanulnak a hibáikból és alkalmazkodnak az új helyzetekhez, ami tovább nehezíti az ukrán erők helyzetét. Az ukránoknak most leginkább hagyományos fegyverekre és drónokra van szükségük, és bár Európa igyekszik segíteni tüzérségi lövedékekkel, azok mennyisége még mindig nem elegendő.

A politikai és katonai vezetés közötti nézeteltérések is problémát jelentenek, mivel a politikusok ódzkodnak az újabb mozgósítási hullám elrendelésétől, míg a katonai vezetés, élükön Zaluzsnijjal, több ember bevonását szorgalmazza. Az ukrán törvényhozás a katonaköteles kor alsó határát 27-ről 25 évre csökkentette, de a katonatisztek szerint ez csak félmegoldás.

Az orosz erők folyamatos előretörése és a Tonyenkétől és Berdicsitől nyugatra eső következő védvonal, Umanszke és Nyetailove közötti terület erős nyomás alá került. A hétfői kudarcos támadás után az oroszok újabb rohamot indítottak, amely súlyos veszteségekkel járt, de egyelőre nem vezetett áttöréshez. Az orosz Rybar elemzőház szerint az előretörés valójában folyamatos, és az orosz katonák másfél kilométert haladtak előre délkeleti irányban. Az ukránok azonban úgy tűnik, hogy jobban előkészítették a következő védvonalat, mint a korábbi szektorokat, ami arra utalhat, hogy a három falu védelmét eddig azért tartották meg, hogy időt nyerjenek a következő védvonal felkészítésére. Ennek ellenére a frontvonal több szakaszán is nehéz helyzetben vannak az ukrán katonák, és egyre több kijevi vezető tart attól, hogy az oroszok át fognak tudni törni.