Az olasz adófizetők milliárdokat költhetnek a lefoglalt orosz szuperjachtokra

Az olasz adófizetők eddig akár 10 milliárd forintot is költhettek Andrej Melnyicsenko orosz oligarcha hatalmas jachtjának fenntartására, amelyet az uniós szankciók értelmében Olaszország foglalt le. A hajó parkolása és fenntartása jelentős terhet ró az olasz államkasszára, és nem csak a jachtok, hanem elkobzott luxusvillák és vállalatok is az állam ideiglenes kezelésébe kerültek az orosz-ukrán háború óta.

Az Európai Unió az orosz-ukrán háború kitörése után az orosz oligarchák ellen hozott szankciókat, akik gyakran töltötték szabadidejüket a Mediterráneumban található luxusjachtjaikon és villáikban. A lefoglalások költségeit öt mediterrán államnak kell állnia, köztük Olaszországnak is, amelynek gondoskodnia kell a konfiskált vagyontárgyak állagmegóvásáról. Trieszt polgármestere, Roberto Dipiazza szerint a fenntartás költségei már több mint 7 millió eurót tettek ki, és kétséges, hogy ezek a költségek valaha megtérülnek. Brüsszelben már érkeztek kérelmek a lefoglalt ingóságok és ingatlanok hasznosítására, de eddig nem született megoldás.

Az "A" nevű megajachtot, amelyet a francia sztárdizájner, Philippe Starck tervezett, 2017-ben bocsátották vízre. A hajó 143 méter hosszú, 25 méter széles, és 12 600 tonnás, jelenleg a világ második legnagyobb vitorlásjachtja. Az olasz állam a szükséges legénység kevesebb mint felét alkalmazza, és a fenntartás évi közel 5 milliárd forintba kerül. A hajó tulajdonjogának kérdése is bonyolult, mivel hivatalosan egy Sierra Leonéban bejegyzett vagyonkezelő cég a tulajdonos.

Nem csak az "A" jacht van az olasz hatóságok kezében, hanem több más értékes vízi jármű is, mint például Gyennagyij Timcsenko Lena nevű jachtja, vagy Alekszej Mordasov Lady M nevű hajója. A Sheherezadé jacht esetében a tulajdonos maga állja a fenntartási költségeket. A lefoglalt ingatlanok között szerepel Eduárd Hudajnatov Villa Altachiara és Villa Serenája is, amelyek befagyasztása összesen közel 22,5 milliárd forintot jelent. A luxusvillák fenntartása szintén terhet jelent az olasz államháztartásra.