Az olajárak további emelkedése várható

A geopolitikai bizonytalanságok és a kínálattal kapcsolatos félelmek hatására újabb csúcsokat értek el az olajárak, miközben az OPEC+ nem hajlandó enyhíteni a magas árfolyamokon.

Az olajárak szerdán is meredeken emelkedtek, miután újabb öthavi csúcsot értek el. Az Egyesült Államok erős keresleti előrejelzései és a közel-keleti geopolitikai aggodalmak növekedése hajtja az árfolyamot. A mexikói olajkínálat csökkenésére vonatkozó spekulációk és az OPEC+ által meghosszabbított önkéntes csökkentések is hozzájárulnak az árak emelkedéséhez.

A pozitív hangulatot tovább erősítették a vártnál jobb feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI) jelentések Kínából és az Egyesült Államokból, amelyek előrevetítik a kereslet növekedését mindkét országban. A Brent nyersolaj ára szerdán 16:00-kor hordónként 90 dollár felett járt, ami emelkedést jelent az előző napi 88,92 dolláros záróárhoz képest. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) ára is 86 dollár felett mozgott, az előző napi 85,15 dolláros záróár után.

Magyarországon a holtankoljak.hu adatai szerint péntektől tovább nőnek az üzemanyagárak, amit a forint gyengülése és a Brent olaj áremelkedése okoz. Az üzemanyag-kiskereskedelmi tevékenységet terhelő adók növekedése is hozzájárul az árak emelkedéséhez, amelyek jelentősen rontják a hazai üzemanyag-forgalmazás versenyképességét. Grád Ottó, az Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a jövedéki adó és a kiskereskedelmi különadó mértéke is jelentősen meghaladja az uniós kötelezettségeket.

Az olajárakat az orosz-ukrán háború eseményei is befolyásolják, az orosz olajfinomítókat és infrastruktúrát érintő támadások, valamint az orosz olajexport további csökkenésének lehetősége miatt. Az Amerikai Kőolajipari Intézet (API) adatai szerint az amerikai nyersolajkészletek 2,3 millió hordóval csökkentek, ami meghaladta a piaci várakozásokat és tovább növelte a keresletet. A befektetők most az OPEC+ csoport szerdai ülésére figyelnek, ahol elemzők szerint nem várható változás a kitermelési politikában, de a termelésvisszafogás betartására sürgetik a tagállamokat.