Az azonnali fizetés új korszaka kezdődik

2024. április 1-től jelentős változások lépnek életbe az azonnali fizetések terén, amelyek minden hazai fogyasztó és vállalkozás számára új lehetőségeket nyitnak meg a pénzügyi tranzakciók során.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által előírt új szabályozás értelmében a fogyasztóknak és vállalkozásoknak lehetőségük nyílik a fizetési kérelem elfogadásával és arra válaszul az Azonnali fizetés kezdeményezésével teljesíteniük fizetési tranzakcióikat. A fizetési kérelem szolgáltatás számos helyzetben alkalmazható, így például számlafizetéseknél, internetes vagy fizikai boltban történő vásárlásoknál, valamint magánszemélyek közötti pénzküldésnél is.

Az új szolgáltatások 2024. április 1-jétől váltak elérhetővé, és minden hazai bank számára kötelezővé vált az ügyfelek számára a fizetési kérelemre válaszul kezdeményezett Azonnali fizetések indításának biztosítása. A fizetési kérelem egy szabványosított üzenet, amely tartalmazza az azonnali átutalási megbízás megadásához szükséges összes adatot, lehetővé téve ezzel a fizetés kényelmes és automatizált megvalósítását.

A fizetési kérelemmel indított Azonnali fizetések minden lakossági banki ügyfél számára ingyenesek és tranzakciós illetéktől mentesek. A szolgáltatás használata jelentős költségcsökkentést jelenthet a számlakibocsátók és kereskedők számára, hiszen a szabályozás minden hazai pénzforgalmi szolgáltató számára kötelezővé tette a fizetési kérelem fogadását.

A fogyasztók számára a fizetési kérelmek használata kényelmes és olcsó megoldást nyújthat, különösen ha regisztrálják másodlagos számlaazonosítójukat, mint például telefonszámukat vagy email-címüket, a számlavezető bankjuknál. Ebben az esetben a kereskedők vagy szolgáltatók képesek lesznek ezekre az azonosítókra is fizetési kérelmet küldeni.

Az MNB szerint a fizetési kérelem alapú elektronikus fizetések biztosításához a számlakibocsátóknak vagy kereskedőknek csak annyi a dolguk, hogy szerződjenek egy olyan szolgáltatóval, amely képes a fizetési kérelmek küldésére, akár automatizált módon, kötegelten, nagy tömegben. Bár a szabályozás csak a fizetési kérelmek fogadását tette kötelezővé, az MNB adatai szerint a lakossági banki ügyfelek jelentős része már most is képes a fizetési kérelmek küldésére, így például egy éttermi vacsora vagy sportpálya bérlésének költségeit is egyszerűen és kényelmesen megoszthatják.

A Magyar Nemzeti Bank közleményében kiemelte, hogy a jegybank a döntéseit kizárólag szakmai szempontok alapján hozza meg, kiemelt figyelmet fordítva a pazarló gazdálkodás elkerülésére. Ez a megközelítés nem csak a pénzügyi szolgáltatások terén, hanem a jegybank saját működésében is megmutatkozik, mint például a Szabadság téri székház felújításánál, ahol a közel 120 éves épület műszaki állapota miatt szükségessé vált a felújítás. Az MNB hangsúlyozza, hogy a felújítás során a költségek és az átláthatóság szempontjából is szigorúan eljártak, és a jegybanktörvényt csak az ő megkérdezésükkel lenne szabad átírni. Az MNB függetlenségét és a nyomásgyakorlásnak való nem engedését is kiemelték a közleményben.