Szinte tűpontos figyelmeztetést kapott Moszkva a Crocus City Hall elleni támadásról

Az Egyesült Államok részletes figyelmeztetést küldött Oroszországnak arról, hogy terrormerénylet készül ellenük, a Crocus City Hall a Washington által továbbadott, lehetséges célpontok listáján szerepelt – tudta meg a New York Times.

Az Egyesült Államok március elején részletes figyelmeztetést küldött Oroszországnak arról, hogy terrortámadás készül ellenük. Tudták, hogy az ISIS-K támadásra készül és azt is közölték az orosz kormánnyal, hogy a Crocus City Hall a lehetséges célpontok közt szerepel. Az Egyesült Államok Iránnak is küldött hasonló figyelmeztetést, de se Moszkva, se Teherán nem vette ezt elég komolyan.

A New York Times információi szerint az oroszok nem kaptak elég pontos információkat arról, hogy pontosan mikor lesz a támadás, ezért pár napnyi készültség után eltörölték a szükséges biztonsági intézkedéseket. Putyin a nyilvánosság előtt azt mondta ezután: nem is lesz semmilyen támadás, Amerika csak zsarolja Moszkvát.

Amerika hírszerzési értesülései végül bejöttek: a figyelmeztetés után bő három héttel tádzsik fegyveresek törtek be a Crocus City Hall-ba. A válogatás nélküli mészárlásban 144 ember halt meg. Az FSzB nemrég nyíltan megvádolta az Egyesült Államokat azzal, hogy ők szervezték meg a támadást, Ukrajna és Nagy-Britannia segítségével.