A tajvani földrengés hatása a chipgyártásra és a szigetország helyzete

A világ fellélegezhet, mivel a tajvani földrengés egyelőre alig befolyásolja a chipgyártást, és a TSMC dolgozói már visszatértek a gyárakba.

Szerda reggel 7,4-es erősségű földrengés rázta meg Tajvant, ami az elmúlt 25 évben a legerősebb földmozgásnak számít az országban. A halálos áldozatok száma már elérte a kilencet, míg a sebesültek száma meghaladja a 900-at, és 50 ember eltűnt. A világ legnagyobb félvezetőgyártója, a TSMC, azonban megnyugtató híreket közölt: minden dolgozójuk biztonságban van, és azok, akiket korábban evakuáltak, már visszatértek a gyárakba, hogy ellenőrizzék az esetleges károkat.

A TSMC szerint a gyárak és az informatikai rendszerek is sértetlenek maradtak, bár a szerdai munkanapot biztonsági okokból felfüggesztették. A cég részvényei ennek ellenére 1 százalékos értékvesztést szenvedtek el a földrengés hírére.

A TSMC globális szinten is meghatározó szereplő a chipgyártás területén, így a földrengés hatása jelentős aggodalmat váltott ki a világgazdaságban. Azonban a gyors ellenőrzések és a pozitív jelentések arra utalnak, hogy a termelés hamarosan folytatódhat, minimalizálva ezzel a földrengés gazdasági következményeit.

A földrengés következményeként a Fülöp-szigeteken és Japánban is cunamiriadót hirdettek, ám mostanra kiderült, hogy a Tajvant megrázó földmozgás következtében keletkezett és a két ország partjait elérő szökőár jóval kisebb volt, mint attól a hatóságok tartottak. A sziget szeizmológiai központjának korábbi vezetője, Kuo Kaj-ven szerint a rengés a Hirosimát ért atomtámadás 32-szeresének megfelelő energiát szabadított el.

A tajvani hatóságok attól tartanak, hogy a két városban több tucatnyi ember eshetett csapdába az összeomlott épületek romjai között, és Caj Jing-ven elnök vészhelyzeti bizottság felállítását jelentette be, valamint azt ígérte, hogy hamarosan bevetik a hadsereget a mentési munkálatok elősegítésére. Már 101 utórengést mértek a szigeten, ami további kihívások elé állítja a mentőcsapatokat és a helyreállítási munkálatokat.

A földrengés által sújtott területen él Kaia, az Instagramon több mint százezer követővel rendelkező berni pásztorkutya is. Gazdái megosztottak egy videót arról, hogyan vészelte át a történteket. A felvételen látszik, ahogy a lakásban lévő tárgyak mozgásba lendülnek, és ahogy Kaia rémülten reagál a rengésre. A posztból az is kiderül, hogy Kaia és gazdái a második emeleten laknak, így a rengést nem érzékelték annyira erősen. Kaia egyébként egy korábbi videója miatt vált híressé, amikor még kölyökkorában oltást kapott, és hatalmas, elkerekedett szemekkel várta az injekciót.

A térségben több ország – köztük a Kínai Népköztársaság – segítséget ajánlott Taipeinek a földrengés következményeinek kezelésére. A földrengés miatt földcsuszamlás is indult Tajvanon, több épület is összedőlt, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.