A sarki jég olvadása lelassítja a Föld forgását

A klímaváltozás által okozott sarki jég olvadás olyan mértékű, hogy befolyásolja a Föld forgási sebességét, és változásokat eredményezhet az időmérésben a jövőben.

Duncan Agnew geofizikus, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem professzora műholdas felvételek elemzése alapján jutott erre a következtetésre, és eredményeit a Nature folyóiratban publikálta. A Futurism által szemlézett tanulmány szerint a sarki jég olvadása miatt csökken a tömeg a sarkokon, és a bolygó közepe nehezebbé válik, ami lelassítja a Föld forgását.

Agnew a korcsolyázók példáját hozta fel az NBC Newsnak adott nyilatkozatában, ahol a karok és lábak kinyújtásával a forgás lelassulását szemléltette. Ez a jelenség problémákat vet fel az időmérés terén, hiszen a Föld forgásának lassulása azt jelenti, hogy a világ minden táján lévő időmérőknek alkalmazkodniuk kell majd. A változások érinthetik a műholdak, számítógépek, pénzügyi intézmények működését, és minden olyan területet, ahol fontos a pontos időmérés.

Az időmérésnek alkalmazkodnia kell

Az intézményeknek valószínűleg alkalmazkodniuk kell a változásokhoz. A koordinált világidő, vagyis az UTC, amely szorosan követi a Föld forgását, időnként szökőmásodperc hozzáadásával vagy kivonásával igazodik a forgási sebesség változásaihoz. Agnew számításai szerint, ha a sarki jég nem olvadna el, 2026-ra kellett volna egy másodpercet levonni az órákból, de a jégolvadás miatt ez a korrekció csak 2029-ben lesz szükséges.

Agnew megdöbbenését fejezte ki az NBC Newsnak adott nyilatkozatában, hogy az emberi tevékenység mérhetően képes megváltoztatni a Föld forgási sebességét, és olyan események történnek, amelyekre korábban nem volt példa.