A mesterséges intelligencia hatása a zeneiparra

A mesterséges intelligencia terjedése újabb kihívások elé állítja a zeneipart. A Suno AI, egy új zenei mesterséges intelligencia platform, ingyenesen kipróbálhatóvá vált, és képes magyar nyelvű dalokat is generálni. A technológia jogi kérdéseit és a zenészek alkalmazkodását vizsgáltuk meg Fluor Tomival és az Artisjus szakemberével, Tóth Péter Benjaminnal.

A mesterséges intelligencia fejlődése az utóbbi időben rohamosan nőtt, és a zenei alkotás területén is megjelent az első kompetens zeneszámokat készítő felület, a Suno AI. A Suno AI egy olyan platform, amely szöveges parancsok alapján képes dalt generálni, és már a GPT-4 nyelvi modellt is használja a fejlettebb verzióban. A Suno AI célja, hogy a zenekészítés élményét demokratizálja azok számára is, akik nem rendelkeznek zenei tehetséggel.

A jogi keretek és a zenészek jogainak védelme azonban még mindig kérdéses. Az Európai Parlament által elfogadott AI Act még nem nyújt teljes megoldást, és az Artisjus szerint sok kérdést nyitva hagy. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója szerint a mesterséges intelligencia által létrehozott művek jogi védelme és a jogi felelősség kérdése még tisztázatlan.

A zenészek és a közönség hozzáállása is megosztó. Egyes zenészek nyitottak az MI használatára kiegészítő tevékenységekhez, mint például utómunkákhoz vagy albumborítókhoz, míg mások, mint például Fluor, morális okokból ellenzik az MI által generált dalszerzést. A közönség körében is vannak, akik kíváncsiak az MI által írt zenére, míg mások számára fontosabb, hogy az alkotás emberi legyen.

A mesterséges intelligencia térnyerése jelentős átalakulást hozhat a zeneiparban, hasonlóan a streaming szolgáltatások megjelenéséhez. A zenészek bevételeinek egy része veszélybe kerülhet, és szükség lehet új jogdíjrendszerek kialakítására. Tóth Péter Benjamin szerint a jogdíjfizetés lehet a megoldás, ha a zenészek nem tudják megakadályozni a műveik MI általi felhasználását.

A személyes történetek és az előadók személyisége miatt azonban valószínűtlen, hogy a mesterséges intelligencia teljesen helyettesíteni tudná az emberi alkotókat. A zenészek és a szakértők egyetértenek abban, hogy az előadók személye és a közönség kötődése továbbra is meghatározó marad a zeneiparban.