A magyarok jövőképe: repülő autók és robotok által végzett műtétek

Minden ötödik magyar elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben a műtéteket robotok végzik, és sokan izgatottan várják, hogy az önvezető és repülő autók hogyan változtatják meg a közlekedési szokásainkat – derül ki a National Geographic felméréséből.

A National Geographic által készített országos reprezentatív kutatás a magyarok jövőképét vizsgálta, különös tekintettel az életkörülményekre, az űrturizmusra és a mesterséges intelligencia mindennapi életünkben betöltött szerepére. A válaszok szerint a megkérdezettek több mint kétharmada hisz abban, hogy az emberiség képes lesz más bolygók meghódítására.

A felmérés apropóját a "NASA-találmányok" című sorozat adta, melynek hatására a magyarok 60%-a úgy véli, hogy a jövőben romlani fognak az életkörülmények, például az éghajlatváltozás és a gazdagok és szegények közötti szakadék növekedése miatt. Ugyanakkor minden ötödik válaszadó reménykedik a technológiai fejlődés pozitív hatásaiban.

A közlekedés terén a válaszadók közel fele lelkesedik az új eszközökért, mint az önvezető járművek és a repülő autók. Több mint egyharmaduk részt venne űrutazáson, ha az biztonságos lenne, és a válaszadók többsége szerint 20 év múlva már lehetséges lehet az emberiség más bolygókon való letelepedése.

A technológiai fejlődés mindennapi életre gyakorolt hatásait illetően a magyarok megosztottak: 55% érdeklődéssel, 45% szkepticizmussal figyeli a mesterséges intelligencia és a robotika terjedését. A technológia felelősségteljes alkalmazása és a munkahelyek elvesztése, valamint az emberi kapcsolatok veszélyeztetése a legnagyobb aggodalmak között szerepel.

Az egészségügy és az energiagazdálkodás területén a lakosság többsége egyetért abban, hogy szükség van a jövő technológiájára. A válaszadók 68%-a szerint az egészségügyi ellátás gyorsabb és kényelmesebb lesz, 21% pedig úgy véli, hogy a műtéteket teljes mértékben robotok fogják végezni. Mindemellett 20% aggódik az orvoslás túlzott technologizálódása miatt.

A National Geographic "NASA-találmányok" című sorozata április 18-tól lesz elérhető, mely a nézőket az űrügynökség kutatóközpontjaiba kalauzolja, és bemutatja az ott dolgozó feltalálókat, tudósokat, mérnököket és űrhajósokat. A premier este 9 órakor lesz, és a sorozat új epizódjai hetente kerülnek adásba.