A koreai mesterséges Nap új rekordot állított fel

A dél-koreai KSTAR kísérleti fúziós reaktor, amelyet gyakran neveznek a koreai mesterséges Napnak, újabb rekordot ért el, amikor 100 másodpercig fenntartotta a plazma hőmérsékletét, ami hétszer forróbb, mint a valódi Nap magja.

A Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) a világ egyik legfejlettebb fúziós tesztreaktora, és most minden korábbinál hosszabb ideig, 100 másodpercig sikerült fenntartania a fúzióhoz szükséges hőmérsékletet. A fúziós reaktorokban a hőmérsékletnek el kell érnie a 100 millió Celsius-fokot, ami szükséges ahhoz, hogy a Földön lehessen a csillagokban zajló folyamatokat utánozni. Ez a hőmérséklet hétszerese a Nap magjának hőmérsékletének.

A KSTAR projekt célja, hogy 2026-ra tovább javítsák az eredményeket, és elérjék a 300 másodperces fenntartást. A reaktor először 2018-ban érte el a 100 millió Celsius-fokot, de akkor csak 1,5 másodpercig tudta ezt a hőmérsékletet tartani. A következő években fokozatosan növelték ezt az időtartamot: 2019-ben 8 másodpercig, 2020-ban 20 másodpercig, majd 2021-ben már 60 másodpercig sikerült fenntartani a kritikus hőmérsékletet.

Ez az eredmény nemcsak önmagában jelentős, hanem azért is, mert a KSTAR technológiája és tapasztalatai hozzájárulhatnak más fúziós erőművek, például az európai ITER projekt megvalósításához. Az ITER, amely Franciaországban épül, kereskedelmi léptékű erőműként működne, és ha bekapcsolják, korlátlan energiát biztosítana a fogyasztók számára. Az ITER tervek szerint 2025 decemberében állít elő először plazmát, és az élettartamát 30 évre tervezik.