Az égből érkező tűzgömbök rejtélye megoldódott

Dél-Kaliforniában április 2-án, a korai órákban izzó objektumokat észleltek, amelyek az űrből hullottak a légkörbe, és a jelenség videói gyorsan elterjedtek a közösségi médiában. A BBC szerint szemtanúk először meteorzáport, üstököst vagy egy meghibásodott SpaceX-rakétát vélelmeztek a látvány mögött, azonban elemzők szerint egy használaton kívüli kínai űreszköz okozta a fényjelenséget.

A jelenségről készült felvételek hamar népszerűvé váltak a közösségi oldalakon. Jelenleg nincs információ arról, hogy a légkörben elégő darabok bármelyike elérte volna a Föld felszínét. Az ilyen típusú űrszemétzáporok az utóbbi időben egyre gyakoribbaknak tűnnek.

Az Aerospace Corporation, egy amerikai finanszírozású nonprofit szervezet, azonosította az objektumot, mint a 2022 novemberében felbocsátott Sencsou-15 pályamodulját, amely három tajkonautát szállított a kínai Tienkung űrállomásra. Az azonosításhoz az USSF 18. űrvédelmi századának nyomkövető adatait használták, és az objektum becsült tömege körülbelül 1500 kilogramm volt. A SpaceX által 6 órával korábban indított rakéta miatt néhányan tévesen azt hitték, hogy az amerikai űreszközzel történt valami.

A Kínai Tudományos Akadémia még nem kommentálta az eseményt. Madhu Thangavelu, a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint a globális űrközösségnek felelősségteljesen kellene eljárnia, tekintettel arra, hogy egyre több ország és szervezet vesz részt az űrkutatásban.