Holdi időszabvány bevezetésének lehetősége

A Fehér Ház kezdeményezésére a NASA-nak egy új, a Holdra szabott időszabvány kidolgozásán kell dolgoznia, amely a koordinált világidő (UTC) mintájára jönne létre.

A The Guardian cikke szerint a NASA-t a Fehér Ház Tudomány- és Technológiapolitikai Hivatala (OSTP) szólította fel, hogy a holdi időszámítás kidolgozásához más amerikai és nemzetközi űrszervezetekkel együttműködve alakítsanak ki egy holdközpontú időszabványt. A NASA-nak 2026 végéig kell létrehoznia a koordinált holdidőt (LTC), amely az egyezményes koordinált világidő (UTC) alapján jönne létre.

A Holdon a gravitáció kisebb, ami miatt az idő ott napi 58,7 mikromásodperccel gyorsabban halad, mint a Földön. Kevin Coggins, a NASA kommunikációs és navigációs vezetője szerint egy atomóra a Holdon eltérő ütemben működik, mint a Földön.

Az LTC fontos lenne a holdi űrhajók és műholdak számára, mivel ezeknek a küldetéseknek a sikeressége rendkívüli pontosságot igényel. A NASA tervei szerint 2026 szeptemberétől az Artemis-program keretében újra asztronautákat küldene a Holdra, és hosszú távon egy helyi bázist hozna létre, amely a Mars-missziókat is támogatná.

Az LTC hiánya veszélyeztetheti az űreszközök közötti adatátvitel biztonságát, valamint a Föld, a holdi műholdak, a bázisok és az űrhajósok közötti kommunikáció szinkronját. Az időbeli eltérések problémákat okozhatnak az égitest feltérképezésében és a pozíciók meghatározásában is.

A Földön az UTC nélkülözhetetlen a modern élet számára, és az LTC kifejlesztéséhez szintén atomórákra lesz szükség, ezúttal a Holdon. Az új holdidő meghatározásához nemzetközi együttműködésre is szükség lesz, amelyben az Artemis Accords, az űr békés felfedezését segítő megállapodási rendszer is segíthet. Azonban problémát jelenthet, hogy az Egyesült Államok két fő riválisa, Kína és Oroszország nem része ennek a szövetségnek.