Torna 60 év felett: 5 egyszerű otthoni gyakorlat a mindennapi testedzéshez

Napi tíz perc is elegendő az izmok erősítéséhez, az ízületek átmozgatásához.

A kor előrehaladtával sem kell lemondani a fittségről, sőt, a rendszeres mozgás segíthet abban, hogy az ember aktív maradjon és elkerülje a különböző egészségügyi problémákat. A Blikk által összegyűjtött öt egyszerű gyakorlat segítségével otthon is karbantartható a test, és mindehhez csupán napi tíz perc szükséges.

Az egykezes deszka gyakorlat során hason fekve, a lábak és karok nyújtásával kell megemelni a testet, majd felváltva húzni a térdet a has felé, ezt a pozíciót tíz másodpercig tartva.

A mérlegállás könnyített változatát úgy végezzük, hogy egy szék háttámlájának támaszkodva, előre dőlve emeljük fel az egyik lábunkat, miközben a másik kezünket a fülünk mellett tartjuk. Ezt a mozdulatot többször ismételjük meg.

A hamis guggolás esetében a szék támlájához támaszkodva lépünk előre egyik lábunkkal, és féltérdre ereszkedünk, miközben a karunkat a magasba emeljük. Ezt a gyakorlatot akár tízszer is elvégezhetjük.

Az asztal gyakorlatot hátunkon fekve, a lábainkat felhúzva és a talpunkat a földön tartva végezzük, miközben a törzsünket emeljük meg úgy, hogy testünk asztal formát öltsön. Ezt az állást ötször ismételjük meg.

Végül a pipálás során széken ülve, a kezünkkel a törzs mellett támaszkodva emeljük fel és mozgassuk oldalra a lábunkat, majd ismételjük meg a gyakorlatot a másik oldalon is.

A rendszeres torna nemcsak az izmokat és ízületeket erősíti, hanem a csontritkulás ellen is védelmet nyújthat, különösen azoknak a nőknek, akik az ötvenas éveikben járnak és már nem menstruálnak, így csökken az ösztrogén-hormon termelődése, ami fontos szerepet játszik a csontok védelmében.