1500 évvel ezelőtti kínai császár arcrekonstrukciója

Egy új tanulmány keretében rekonstruálták egy 1500 évvel ezelőtt élt kínai császár, Vu császár arcát, aki az Északi Csou-dinasztia tagja volt, és az Észak-Kínát egyesítette.

A Live Science szerint a kutatók nemcsak a császár koponyájának morfológiáját vették alapul, hanem DNS-ét is elemezték a rekonstrukció során. Vu császár, aki 560 és 578 között uralkodott, erős hadsereget hozott létre és legyőzte a Csi-dinasztiát, de 36 éves korában váratlanul elhunyt. Halálának oka régóta vitatott, de a legújabb eredmények szerint stroke szövődményei okozhatták a korai halálát.

A császár sírját 1996-ban tárták fel, ahol megtalálták a csontvázát és szinte teljes koponyáját. A maradványokból nemrégiben sikerült DNS-t kinyerni, amit a koponya adataival kombinálva hozták létre az arc 3D-s modelljét. A rekonstrukció alapján Vu császár barna szemű, fekete hajú és sötétebb bőrű férfi volt, amely vonások ma az észak- és kelet-ázsiai emberekre jellemzőek.

Ez a felfedezés ellentmond azoknak a korábbi feltételezéseknek, amelyek szerint a hszienpejek, Vu etnikai csoportja, egzotikusabb megjelenésűek voltak, például sűrű szakállal, magas orrnyerggel és szőke hajjal rendelkeztek. A genetikai elemzés rámutatott, hogy a hszienpejek a dél-kínai vándorlásuk során keveredtek a han kínaiakkal. Saocsing Ven, a sanghaji Fudan Egyetem munkatársa és a kutatócsoport tagja szerint ez az információ kulcsfontosságú az ősi népek eurázsiai terjedésének és integrációjának megértésében.

A kutatók szerint Vu császár agysérülés okozta nyelvi zavarban, afáziában szenvedett, szemhéjai lecsüngtek, és rendellenesen járt, amelyek a stroke lehetséges tünetei. Az új vizsgálatok azt is alátámasztják, hogy genetikailag hajlamos volt a stroke-ra.

A kutatócsoport a jövőben tervezi, hogy egy másik ősi lelőhely, a Csangan település emberi maradványait is megvizsgálja. Csangan hosszú ideig volt császári főváros és a selyemút keleti végpontja.