2024-től megváltoztak a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) szabályai. A régi CSOK megszűnésével már csak kedvezményes hitel igényelhető, és csak új gyermek vállalásával.

A kormány azonban három hónapos átmeneti időszakot biztosított, amely során a már megszületett gyermekkel is lehetőség van a CSOK Plusz igénylésére. Ezt az átmeneti lehetőséget március 31-ig lehet kihasználni.

Ha a házaspárnak idén született gyermeke van, érdemes mielőbb igényelniük a támogatást, mivel így már teljesítik a gyermekvállalási feltételt, és legalább 15 millió forintos hitelhez juthatnak. Áprilistól azonban már csak új gyermek vállalásával igényelhető a CSOK Plusz, de a korábban született gyermek is beleszámít a maximális hitelösszeg meghatározásába, ami akár 30 millió forint is lehet.

A Bank360.hu szakértője, Vrazsovits Rita szerint a jogszabály célja az volt, hogy

ne érjen hátrány azokat a házaspárokat, akiknek a gyermekük a vártnál előbb születik meg, és ezzel önhibájukon kívül lecsúsznának a lehetőségről, valamint hogy a csok plusz egyéb feltételeinek teljesítéséhez is időre van szükség, amit esetleg az év első hónapjaiban megszületett gyermek esetében nem mindenki tudott volna megoldani – idézi az economx.hu.

A CSOK Plusz igénylésének legfontosabb szabályait a Bank360.hu 10 pontban foglalta össze. Ezek között szerepel, hogy a CSOK Plusz csak gyermekvállalás esetén érhető el, kivéve az átmeneti időszakot.

A támogatás helyett csak kamattámogatott kölcsön vehető fel, amelynek ügyleti kamata legfeljebb 3 százalék lehet. A tőketartozás csökkenthető a második és minden további gyermek születése után 10 millió forinttal.

Az önerő mértéke változott, 2024-től a 41 év alatti első lakását vásárlóknak 10 százalék önerő is elegendő lehet. A társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozóan szigorúbb elvárások érvényesek, legalább 2 éves folytonos jogviszony szükséges.

A kölcsönt csak fiatal házaspárok vehetik igénybe, ahol a feleség nem lehet 40 évnél idősebb. Az első évben csak a kamatot kell fizetni, a tőketörlesztés a második évtől kezdődik. A CSOK Plusz a falusi CSOK-kal együtt is igénybe vehető, ha a feltételeknek megfelelnek.

A CSOK Plusz nem használható fel korszerűsítésre, csak lakás vagy egylakásos lakóépület építéséhez, vásárlásához, bővítéshez vagy meglévő ingatlan bővítéséhez.

Kiemelt kép: Pixabay