A legendás magyar színésznő életének nagy részét a közelben található Lovag utcában töltötte, így tiszteleg egykori lakója előtt a VI. kerület – írta meg az enbudapestem.hu.

Ez lesz az első olyan szobor Terézvárosban, amely ismert női személyiségről készül. Az emlékművet 2024. május 25-én, Dajka halálának évfordulóján leplezik le a tervek szerint.

A szobor annak a beruházásnak képezi a részét, amelynek célja a forgalom csillapítása és egy gyalogos övezet létrehozása.

Az emlékmű mellett az utcában megújul a járdaburkolat és az útpálya is, térkőburkolatot kap az úttest, és átépülnek a parkolósávok is, emellett a csomópontokban és a gyalogos járdák végeiben veszélyt jelző taktilis burkolatot alakítanak ki.

Kihelyeznek új utcabútorokat, és a növényzet is bővül: hét új talajkapcsolatos fát ültetnek ki, virágládákkal és növényplanténerekkel bővítik a növényágyásokat.

Dajka Margit nem csak a 20. század legnagyobb magyar színházainak, legemlékezetesebb filmjeinek szereplője volt, hanem életének jelentős részét a terézvárosi Lovag utcában töltötte. Ez lesz az első, a kerület női személyisége tiszteletére állított emlékmű – írja a portál.