Lövöldözés volt egy Moszkva külvárosában található koncerthelyszínen – jelentette az orosz média nyomán a BBC. Egyelőre nem tudni, pontosan hányan halhattak meg, de a legutóbbi adatok szerint a támadás halálos áldozatainak száma legalább 60, míg a sebesülteké több mint 140.

Az orosz hatóságok terrortámadásnak minősítették az esetet.

Legalább három terepszínű ruhát viselő ember nyitott tüzet a krasznogorszki Crocus City Hall nevű helyen, ahol a Piknik nevű orosz együttes lépett fel – írja a RIA hírügynökség. A Nexta négy támadóról számolt be.

Több robbanásról is vannak hírek a helyszínről, egyes hírek szerint a támadók felrobbantottak egy gránátot vagy gyújtóbombát.

A sebesültek és a halottak száma egyelőre nem tisztázott, az este a helyszínen készült videókon azonban földön fekvő emberek láthatók. Az interneten nem ellenőrzött videófelvételeken nagy tűz látszott az épület tetején – idézi a BBC.

People who did not manage to evacuate Crocus City Hall were blocked by fire. Preliminarily, there may be around 100 of them. The roof of the building has started to collapse.

To arrest the terrorists, all possible forces are brought to the scene, including those from Moscow -… pic.twitter.com/f0YPvJMohX

— -- GEROMAN -- time will tell - ???? -- (@GeromanAT) March 22, 2024

Az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB azt közölte, hogy "minden szükséges intézkedést" megtesz a Moszkva melletti koncertteremben történt lövöldözéssel kapcsolatban – jelentette az Interfax orosz hírügynökség. Tatjana Moszkalkova, Oroszország emberi jogi biztosa a Reuters hírügynökség jelentése szerint terrortámadásnak minősítette az esetet.

A tűz sajtóértesülések szerint azt követően ütött ki, hogy a Crocus City Hall-t fegyveresek támadták meg, legalább öten és az egyikük egy gyújtóbombát is felrobbantott.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője közölte: az illetékes szervek folyamatosan informálják Vlagyimir Putyin orosz elnököt a fejleményekről

– írta az infostart.hu.

Az orosz parlament felsőházának elnöke megtorlással fenyegette meg az elkövetőket.

„Mindazok, akik e rettenetes bűncselekmény mögött állnak, megkapják méltó és elkerülhetetlen büntetésüket” – mondta Valentyina Matvijenko.
Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese – az IÁ bejelentése előtt – a Telegramon azt írta, Oroszország elpusztítja az ukrán vezetőket, ha kiderül, hogy ők felelősek a merényletért. John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő sajtótájékoztatón fejezte ki részvétét, és azt mondta: nincsenek olyan információik, amelyek szerint a támadás mögött Ukrajna vagy az ukránok állnának.

A Fehér Ház kiemelte: nem bátorítja és nem segít Ukrajnának Oroszországon belüli csapások végrehajtására. Kirby nem volt hajlandó kommentálni a The Financial Times brit napilap értesülését, amely szerint az Egyesült Államok felszólította Ukrajnát, hogy állítsa le az orosz energetikai létesítmények elleni dróntámadásokat, illetve figyelmeztette Kijevet, hogy azokkal megtorlást, valamint a nemzetközi olajárak emelkedését provokálhatja ki.

Péntek esti információk szerint

az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a péntek esti moszkvai terrortámadásért. A terrorszervezet közleményét a Guardianra hivatkozva a hvg.hu közölte, de más hírügynökségek is írtak róla.

E szerint

„az Iszlám Állam harcosai keresztények nagy csoportjára támadtak rá Krasznogorszk városában az orosz főváros szélén és több százat öltek meg, illetve sebesítettek meg közülük és nagy pusztítást vittek végbe, majd biztonságban visszatértek a bázisukra”.

A terroristák a Telegramon tették közzé az üzenetüket. A Meduza viszont ezzel kapcsolatban megjegyzi, a bejelentés hamis is lehet, mert az Iszlám Állam már nem használ olyan sablonokat, ami a közösségi oldalon látható – írja a magyarnarancs.hu.

Kiemelt kép: MTI