Derült égből villámcsapásként ért minket a hír. Ez az ország öt legjobb középiskoláinak egyike, ahova szeretnek járni a gyerekek

– számolt be a 24.hu-nak egy aggódó szülő, hozzátéve, semmilyen egyéb információt nem közöltek velük, csupán azt, hogy a jövő héten lesz egy tájékoztató, és március 24-ig kell az iskolának, valamint a szülőknek véleményezniük a fenntartóváltást.
A lap felhívta a gimnáziumot, hátha több információjuk van az ügyről, de kiderült, az iskola vezetése sem tud többet.

Nekünk is friss a hír, pár nappal korábban értesültünk arról, hogy a Milton Friedman Egyetem át akar venni minket, semmilyen egyéb információnk nincs egyelőre. Annyit tudunk csak, hogy határidőre beadták a kérelmüket az iskola fenntartójához, az Észak-budai Tankerületi Központhoz

– mondta el érdeklődésünkre az iskolai vezetés egyik tagja, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét, mert nincs nyilatkozattételi jogosultsága.

Mivel a köznevelési törvény szerint február utolsó munkanapjáig kell beadni a fenntartóváltási kérelmeket, ez azt jelenti, hogy a Milton Friedman Egyetem addig meg sem kereste magát a gimnáziumot, amit át akar venni.

A portál megkereste a Milton Friedman Egyetem elnökét, Bodnár Dánielt, hogy megtudják, miért akarják átvenni az iskolát, illetve milyen terveik vannak vele, tervezik-e például a tandíj bevezetését, de cikkünk megjelenéséig nem reagált.

Nem ez az egyetlen iskolaátvételi kísérlet ebben a tanévben: a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola és Gimnázium, ahol a leendő fenntartó, a Gábor Dénes Egyetem azt is elárulta, hogy fizetőssé tenné a népszerű sulit, a HVG adatigénylésére pedig kiderült, hogy február végéig összesen hatvan ilyen kérelem érkezett a fenntartókhoz.

Azt is tudni lehet, hogy az Óbudai Egyetem két székesfehérvári gimnáziumot nézett ki, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolát (Orbán Viktor kormányfő egykori alma materét) és a Vasvári Pál Gimnáziumot. Mindez azért pikáns, mert az Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke nem más, mint Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester. A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumot pedig a Miskolci Egyetem venné a szárnyai alá.

Ha az egyház át akar venni egy állami iskolát, ahhoz meg kell szereznie a szülők többségének a hozzájárulását.

Ha egyetem vagy valamilyen alapítvány az átvevő, akkor ilyen korlát sincsen: a szülők legfeljebb csak véleményezhetik a folyamatot, de az oktatásért felelős miniszternek ezt nem kell figyelembe vennie a döntésénél

– hívta fel a figyelmet Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki aggasztónak látja a folyamatot.

Semmi garancia nincs arra, hogy az új fenntartó ne vezessen be tandíjat a későbbiekben, ha megszerzi az iskolát. Ezzel már a színvonalas középiskolákból is kiszorulhatnak a kevésbé tehetősek gyerekei.
Az egyetemi alapítványok alá kerülő gimnáziumok és általános iskolák ráadásul az egyetemekhez hasonlóan eleshetnek az uniós forrásoktól, mert a kormány még mindig nem orvosolta az Európai Bizottság összeférhetetlenséggel és transzparenciával kapcsolatos aggályait

– fogalmazott a lapnak az érdekvédelmi vezető.

Kerestük a Klebelsberg Központot is azzal, hogy az előző évekhez képest miként alakult a fenntartóváltási kérelmek száma, illetve milyen szempontokat vesznek figyelembe, amikor felterjesztik ezeket a kérelmeket a minisztériumhoz, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Kiemelt fotó: MTI