Február végéig hatvan iskola fenntartóváltására érkezett kérelem a Belügyminisztériumhoz, hogy azok az államtól egyházakhoz vagy alapítványokhoz kerüljenek át, írta meg a HVG.

A lap szerint a felsőoktatási modellváltáshoz hasonló folyamat indulhat el, mert alapítványi fenntartású egyetemekhez is kerülnek át iskolák. A fővárosi Szinyei Merse Pál Gimnázium az alapítványi fenntartású Óbudai Egyetemhez (ÓE) került át. Székesfehérváron szintén az Óbudai Egyetem venne át több állami középiskolát, köztük a Teleki Blanka Gimnáziumot is, ahova a miniszterelnök járt.

Szeptembertől a szintén alapítványi fenntartású Gábor Dénes Egyetem (GDE) venné át a XII. kerületi, német nemzetiségi, illetve angol–neolatin nyelvi orientációjú Tamási Áron Általános Iskolát és Gimnáziumot.

A milliárdos értékű, önkormányzati tulajdonú ingatlanban működő intézmény 2025/2026-os tanévtől fizetőssé válna a beiskolázási területen kívüli új tanulóknak havi 100-150 ezer forintos tandíjjal

– derül ki a GDE hétfői nyílt leveléből.

A portál szerint ugyanakkor a BM-ben „nem tudnak” a felsőoktatáshoz hasonló, tömeges modellváltásról.

A benyújtott kérelmekről május végéig dönt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, akit egyházi fenntartású intézmény esetén köt a véleményezők álláspontja (például a szülők legalább felének a beleegyezése).

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Telexnek küldött közleményében azt írja:

elleneznek minden olyan óvoda- és iskolaátadást, amely azzal jár, hogy az állami közfeladatok ellátása szűkül. Ha egy önkormányzati vagy állami fenntartású intézményt egyház vagy felsőoktatási intézmény vesz át, azzal megszűnik az intézmény kötelező felvételi körzete, Az iskola ezután nem fogja felvenni a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő gyermekeket, a szegregáció mértéke ezáltal nő.

A PDSZ szerint

ez nem gyermekvédelem, ez nem esélyteremtés.

A szakszervezet a Tamási Áron Általános Iskola ügyére utalva tiltakozik minden olyan átszervezés ellen, amely állami általános iskolák és középiskolák alapítványi kézbe adását célozza, hogy ezzel végül a közvagyont magánvagyonná alakítsák.

A XII. kerületben egyébként nemcsak az ellenzéki pártok tiltakoztak, de Fonti Krisztina alpolgármester, akit a Fidesz Pokorni Zoltán polgármester utódjaként indít a választáson, kedd este bejelentette: miután tárgyaltak a Német Nemzetiségi Önkormányzattal, és ők is nemet mondtak a fenntartóváltásra.

A Gábor Dénes Egyetemet fenntartó alapítványt Fauszt András vezeti, aki Palkovics László egykori innovációs miniszter régi barátjának és üzlettársának, Fauszt Zoltánnak a testvére.

Fauszt Zoltán és Palkovics 2000-től 2014-ig voltak üzlettársak volt az Informin’ Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-ben. Később Palkovics államtitkár és miniszter lett, Fausztot pedig 2019 márciusában a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács tagjának nevezte ki Orbán Viktor.

Kiemelt fotó: Pixabay