A régi iratok átvizsgálása során egy 2006-os panaszt találtak a később pedofília miatt elítélt gyermekotthon-igazgató, V. János ellen, ám azt 2010-ben selejtezték a többi irattal együtt – erről számolt be Számadó Tamás főjegyző a bicskei gyermekotthonban történtek kivizsgálására alakult fővárosi bizottság hétfői ülésén.

A Telex tudósítása szerint ugyanakkor a selejtezés miatt csak a panasz tárgya maradt meg, és az, hogy

az irat a Fejér megyei közigazgatási hivataltól érkezett, de azt nem tudni, mi volt benne.

A főjegyző azt is elmondta, hogy az 1990 és 2013 közötti időszakból kevés irat maradt meg.

Karácsony Gergely főpolgármester múlt héten azonnali vizsgálatot rendelt el a bicskei igazgató fővárosi kitüntetése miatt. V. János, a bicskei gyermekotthon igazgatója azután kapott kitüntetést 2015-ben a fővárostól, hogy korábban már nyomoztak ellene szexuális zaklatás gyanújával.

Mint ismert, V. János helyettese volt az a K.Endre, akinek a kegyelmi ügye végül Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezetett.

A DK-s Kiss László, a bizottság elnöke az ülésen arról beszélt az MTI szerint, hogy az igazgató elleni 2006-os panasz nem gyermekvédelmi bejelentés volt, nem tudni, milyen tárgyban született, de azt a levéltártól igyekeznek visszaszerezni. Kijelentette: semmilyen érdemi információ nincs, amely azt mondaná, hogy 2011-et megelőzően bárki tudhatott ilyen eseményekről, ugyanakkor arra kérte a főjegyzőt, hogy tovább folytassa a vizsgálatot a megelőző évekre vonatkozóan is.

A fideszes Wintermantel Zsolt az ülést követő sajtótájékoztatóján kiemelte: ki kell terjeszteni az ügyben meghallgatandók körét, és be kell hívni mindazokat, akik információval szolgálhatnak arról,

hogyan lehetett több évtizeden keresztül az intézmény vezetője egy ilyen aljas bűnöző.

Mint arról a frisshirek.hu is beszámolt, a bicskei gyermekotthonban történt szexuális bűncselekmények gyanújára 2012-ben az ombudsman jelentése is felhívta a figyelmet.


Fotó: Wikipedia