A teljes választókorú népesség közel egésze, 95 százaléka hallott a kegyelmi botrányról. A magyarok harmada gondolja, hogy ez az ügy az elmúlt évek legnagyobb botránya – derült ki az Iránytű Intézet felméréséből, amit a 24.hu foglalt össze.

A február február 15. és 17. között végzett telefonos kutatás szerint leginkább a középkorúak, a diplomások, a fővárosiak, a politika iránt nagyon érdeklődők, a tehetősebb válaszadók és az ellenzékiek beszélgettek sokat Novák Katalin kegyelmi döntéséről és az azt követő politikai válságról.

A DK-sok, a jobbikosok és a momentumosok abszolút többsége szerint ez az elmúlt évek legnagyobb hazai botránya, ám ennek ennek ellenére a fideszesek abszolút többségének nem változott a kormányról alkotott véleménye.

Sőt, több mint negyedüknek inkább javult, a legnagyobb arányban a nyugdíjasok, a legfeljebb 8 általánost végzettek, a falvakban élők és a 100 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkezők körében.

A kegyelmi ügy kapcsán újból előkerült a közvetlen elnökválasztás ötlete, négy ellenzéki párt egy meglehetősen csekély részvétellel megtartott tüntetést is szentelt a kérdésnek. Az Iránytű Intézet által megkérdezettek közel harmada szeretné, hogy továbbra is a parlament válassza az államfőt, míg

a válaszadók kétharmada közvetlen elnökválasztást szeretne.

Leginkább a fiatalok szeretnének közvetlen elnökválasztást, a jelenlegi rendszer támogatásának egyedül a kormánypártiak körében van többsége.

Magyar Péter nyilvánosság elé lépéséről a teljes népesség kétharmada hallott. Varga Judit NER-ből kilépő exférjéről a fideszesek közel hattizede rendelkezik információval.

A válaszadók közel kétharmada inkább igaznak tartja a Magyar által elmondottakat. A fideszesek relatív többsége inkább nem tartja igaznak Magyar állításait (43 százalék), egyharmaduk nem tudta megítélni a kérdést, míg negyedük igaznak tartja az elhangzottakat. Leginkább a középkorúak, a diplomások, a fővárosiak, a politika iránt nagyon érdeklődők, a tehetősebb válaszadók és az ellenzékiek adnak hitelt Magyar állításainak.

Mint arról a frisshirek.hu is beszámolt, Magyar egyik fő állítása volt, hogy Rogán Antalnak távoznia kell a kormányból és a Fideszből. Ezzel a megkérdezettek döntő többsége, közel héttizede egyetért.

A fideszeseket leszámítva minden kategóriában többségben vannak azok, akik szerint távoznia kellene a kormányzati propagandáért és a titkosszolgálatokért felelős miniszternek. A kormánypártiak relatív többsége (40 százalék) szerint nem kell mennie Rogánnak, több mint egyharmaduk nem tudta vagy nem akarta megítélni a kérdést (37 százalék), míg a kormánypártiak közel negyede szerint a propagandaminiszternek mennie kéne.

Fotó: MTI