Újabb uniós forrásokat szabadíthat fel az Európai Bizottság a magyar kormány számára, írja a Portfolio.hu uniós és magyar forrásokra hivatkozva – a hírt a 24.hu-nak is megerősítették.

A Magyarországnak járó uniós pénzek háromféle korlátozás alatt vannak:

  • Egyrészt a feltételességi (jogállami) mechanizmussal befagyasztott pénzek, amelyek visszatartásáról a többi uniós tagország döntött.
  • Másrészt a Helyreállítási Alap forrásai, amelyek nem az uniós költségvetésbe tartoznak. Ezeknek az odaítéléséről az Európai Bizottságnak kellene döntenie.
  • Harmadrészt az uniós költségvetés kohéziós támogatásainak az a része, amelyeket nem fagyasztottak be a jogállami mechanizmussal. Ezeket egy úgynevezett feljogosító feltételekre hivatkozva nem fizették ki korábban.

A feljogosító feltételek azokat az elvárásokat jelentik, amelyeket az Európai Unió hétéves költségvetésében írtak le a pénzek kifizetésének feltételeként. Tavaly év végén írtunk arról, hogy az Európai Bizottság úgy döntött: Magyarország már megfelel az összes forrást blokkoló úgynevezett horizontális feljogosító feltételeknek, ezért körülbelül tízmilliárd eurónyi forráshoz férhetünk hozzá a következő években. A horizontális feljogosító feltételeknek korábban azért nem feleltünk meg, mert az Európai Bizottság szerint nem volt teljesen független a magyar igazságszolgáltatás. Az igazságügyi reform elfogadását kérték a pénzek felszabadításáért cserébe, amit a magyar kormány meg is tett.

Ezzel egy sokkal kisebb része maradt blokkolva a nem befagyasztott, tehát elvileg elérhető pénzeknek: Magyarországgal szemben az átfogó, minden pénzt blokkoló horizontális feltételek mellett 16 – a pénzek csak egy részét blokkoló – tematikus feltétel is problémás volt. Ezekből sikerült most teljesíteni a két lényegeset, amelyek eddig kétmilliárd eurónyi forrást nem engedtek lehívni a kormánynak. Ezzel szinte minden olyan forráshoz hozzáférhet a magyar kabinet, amelyeket nem a feltételességi mechanizmussal fagyasztottak be.

Ráadásul a két tematikus feltétel – aminek a bizottság szerint most már megfelelünk – két, politikailag problémás ügyhöz kapcsolódik: az oktatáshoz és a nemek közötti egyenlőséghez.

A két feltétel az ERFA és az ESZA+ nevű operatív programok forrásainak egy részét blokkolta, és a tanárbérek rendezése fontos lépés volt a felszabadításukhoz. Az Európai Bizottság a déli sajtótájékoztatóján elismerte a döntést a Portfolio kérdésére.

Fotó: MTI