Még február 15-i hatállyal, rendkívüli felmentéssel megszüntették a Békés megyei Gyöngyház Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Központ vezetőjének közalkalmazotti jogviszonyát – idézi a 24.hu a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) közleményét két nappal azután, hogy kiderült, Békésen pedofília gyanúja miatt letartóztatták egy állami fenntartású gyermekotthon nevelőjét.

Mint arról a frisshirek.hu is beszámolt, a pedofil bűncselekmények gyanúja miatt február 23-án letartóztatott férfi egy 62 éves békési lakos, aki két, a felügyeletére bízott tizenéves fiút molesztált szexuálisan.

A 24.hu információi szerint a férfi elleni gyanúsításban szereplő molesztálási esetek két éve történtek, amikor a nevelőotthonban elhelyezett gyerekek még nem töltötték be a 14. életévüket sem. A lap forrásai szerint – ahogy a bicskei pedofilügyben – itt sem ez volt az első alkalom, hogy a férfival kapcsolatban bejelentés érkezett. Az RTL Híradó úgy tudja, az eset a Békés vármegyei Tarhos gyermekotthonában történt.

A főügyészség szexuális erőszak és szexuális kényszerítés bűntette miatt kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatásba helyezését.

Alappal tartani lehetett attól, hogy a férfi szabadlábon a tanulók jogellenes befolyásolásával, esetlegesen megfélemlítéssel a bizonyítás eredményét veszélyeztetné

– indokolta az RTL Híradó kérdésére a döntést B. Nagy Barbara, a Békés vármegyei főügyészség sajtószóvivője.

Az ügyben a 24.hu már szerdán megkereste a térség gyermekotthonait irányító Gyöngyház Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Központot, ám ők azt válaszolták, hogy csak a Belügyminisztérium alá tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) adhat tájékoztatást.

A lap kérdésére aztán az SZGYF csütörtök este azt közölte: a pedofil nevelő lebukásával kapcsolatos kérdésekkel „az illetékes bírósághoz, illetve nyomozó hatósághoz” kell fordulni. Ugyanakkor az eset következményeiről annyit elárultak, hogy

a Gyöngyház Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Központ vezetőjének közalkalmazotti jogviszonyát 2024. február 15-ei hatállyal, rendkívüli felmentéssel megszüntette a munkáltató.

A megyei központ honlapján is látható, hogy a korábbi vezető, Sziszák Katalin Julianna már nem dolgozik az intézményben, és helyette Krizsán Jánosnét tüntették fel mint megbízott intézményvezetőt.

Mint ismert, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz tartozik az a bicskei gyermekotthon is, amelynek vezetője, V. János visszaélve pozíciójával éveken keresztül kényszerített szexuális aktusokra olyan kiskorúakat, akik az általa vezetett intézményben éltek. A bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese K. Endre volt, aki tavaly áprilisban kegyelmet kapott Novák Katalintól.


Fotó: rtl.hu