Hiába kötelesek beszámolni a bankok az ügyfelekhez köthető bankköltségekről, nem szívesen árulják el, ebből mennyit tesz ki a tranzakciós illeték. 11 bankszámlatípus áttekintése alapján a 24.hu számításai szerint az összes bankköltség körülbelül felét teszi ki a tranzakciós illeték, amely így átlagosan évente 20 ezer forint körül mozog.

A portál felmérése során a bankköltségek átlagosan 30 és 43 ezer forint között voltak a vizsgált számlák esetében, amely összhangban van a Bankmonitor által kalkulált 42 ezres átlaggal.

A banki kimutatások a tranzakciós illetéket csak két esetben tartalmazták, a többi számla kapcsán a cikk szerzői az összes, a tranzakciós illetékről szóló törvény alapján felszámítható illetéket összeadva becsülte meg a tranzakciós illeték mértékét. Így arra az eredményre jutottak, hogy az összes bankköltség 40-50 százaléka, átlagosan mintegy 20 ezer forint volt a tranzakciós költség a vizsgált számlák esetében.

A 24.hu a bankoktól is megpróbálta megtudni, mekkora részét teszi ki a bankköltségeknek a tranzakciós illeték, azonban vagy nem kaptak választ, vagy a bankok nem közölték a kért adatot.

A tavalyi költségvetésben 332,4 milliárd szerepelt a tranzakciós illetékből származó bevételek sorában, az csak a zárszámadást követően fog kiderülni, valóban érkezett-e ennyi pénz a kormányzathoz a banki tranzakciók után. Idén 348,3 milliárd forint bevétellel számol a kormányzat a tranzakciós illetékből. A bankszektor által tavaly befizetett illeték 305 milliárd forint volt, ez az összes díj- és jutalékbevételüknek (1114 milliárd forint) mintegy 30 százaléka.

Fotó: MTVA/Bizományosi