„Előléptettek állattá” – az öntvénytisztító-testépítő-bluesgitáros, akinek ezrek kiabálták a nevét

Turós György, aki hamarosan betölti a 77 életévét, nemrég újraindította Tengs Lengs nevű rhythm & blues-zenekarát, és megjelent egy verseskötete is Kis hajnali merevedés címmel. A frontember, aki Európa-bajnok testépítő is lehetett volna, a Szigeten tapasztalta, hogy ezrek kiabálják neki, hogy „Állat”.

Ezerkilencszáz-kilencven-valahány évben, a még nem Sziget Fesztiválként ismert Diákszigeten, a Tengs Lengs együttes koncertjén a közönség „Állat!” kiáltásokkal ünnepelte a zenekart, melynek frontembere, Turós György, „Anyád!” felkiáltással válaszolt. Körülbelül húsz évvel később, 2023 márciusában, Turós György a Tengs Lengset újra beindította, és hamarosan ismét koncerteznek.

A „Állat-Anyád” köszönés eredetét Turós György és a zenekar korábbi, már elhunyt gitárosa, Terényi András közötti vicces szokásnak köszönheti, mely a színpadra is átkerült. Turós György a látásának romlását is a BRG-nél töltött időszakhoz köti, ahol export-ügyintézőként dolgozott, és cirill betűs írógépen kellett dolgoznia.

Turós György gyerekkorát nehéz körülmények között élte meg, disszidált apjával és anyjával Olaszországban született, majd Argentínából hazatérő nagyszülei Egerben, később Óbudán nevelték. Különféle szakmákat űzött élete során, többek között bioboltosként, ablaktisztítóként, gumibugyi-hegesztőként és öntvénytisztítóként is dolgozott.

A testépítés terén is sikereket ért el, szenior magyar bajnokként emlegeti múltját, és úgy véli, Európa-bajnok is lehetett volna, ha tovább folytatja a versenyzést. Zenekara, a Tengs Lengs, amelynek koncertjein gyakran elszavalja saját verseit is, közel húsz évvel ezelőtt dokumentumfilmet is kapott.

A Tengs Lengs zenekar története egy elbaltázott egyetemi felvételi után kezdődött, és az évek során különleges hangszerekkel és szokatlan megoldásokkal váltak ismertté. A zenekar tagjai közötti barátság és a közönség szeretete évtizedek óta töretlen.

A Tengs Lengs legutóbbi újraindítása 2023 végén történt, és a következő koncertjük 2024. március 29-én lesz a Sorompó Étterem és Rock Sarokban. Turós György és Kamarás Zoltán, a zenekar tagjai, a zenei pályafutásukat együtt töltötték, és a jövőben is együtt szeretnének zenélni. Turós György szerint, ha két kasza nem viszi el, akkor száz évig él.