A jövő héten döntenek V. János, a bicskei gyermekotthon szexuális erőszak miatt elítélt volt igazgatójának feltételes szabadlábra helyezéséről – értesült a Válasz Online. Az ügyben az illetékes törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja dönt.

Az elítéltnek több mint két éve lenne még hátra a büntetéséből, amit fegyházban kell leülnie. V. Jánost 2019-ben ítéltek 8 évre azzal a kiegészítéssel, hogy a büntetés kétharmad részének kitöltése után engedhető feltételesen szabadon.

A második ellene szóló ítéletben – az elmúlt hetek kegyelmi botrányában középpontba került helyettessel – K. Endrével közösen ítélték el kényszerítés miatt, akkor két év három hónapra ítélték. A Székesfehérvári Törvényszék végül 9 év 6 hónapra ítélte, e büntetés kétharmadának letöltése után szabadulhatna.

A jogerős ítélet megszületése előtt V. János éveket töltött előzetesben, így büntetésének kétharmada már letelt. A szabadlábra helyezésről már 2023. januárban is tárgyaltak, de akkor a bv-bíró nem támogatta azt.

Egy év elteltével jövő héten újabb meghallgatást tartanak a pedofil igazgató ügyében. A meghallgatásra várhatóan a fegyházban kerül sor, az eseményen részt vesz a törvényszék bv-bírója, az elítélt és ügyvédje, továbbá a büntetés-végrehajtás és az ügyészség képviselője.

Az ilyen döntéseket az elítélt magatartása alapján hozzák meg, és a lehetőség arra ösztönzi az elítélteket, hogy fogva tartásuk időszakában megfelelően viselkedjenek.

A lap szerint a 64 éves V. János eddig nagyjából hét évet és három hónapot tölthetett rácsok mögött.

Fotó: Illusztráció/Pixabay.com