A volt köztársasági elnök lemondása után az állami vezetők részére meghatározott, de külön a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény határozza meg az elnök javadalmazását, amely élete végéig jár – írja a Blikk.

Ez az összeg jelenleg havi bruttó 4,59 millió forint, ami az országgyűlés elnöke tiszteletdíjának 1,1 szerese.

Két esetben nem kaphatja meg ezt a kivételes bánásmódot, s ezt is kodifikálja a törvény: összeférhetetlenség kimondása, valamint a köztársasági elnöki tisztségtől való megfosztása esetén. Ezek jelen esetben nem állnak fenn.

A volt köztársasági elnököt a törvényben meghatározott feltételekkel – kérelmére – megfelelő lakás használatának joga, legfeljebb háromfős titkárság alkalmazása, térítésmentes egészségügyi ellátás és valamint személyes gépkocsihasználat illeti meg. Emellett a volt köztársasági elnök munkáját segítő titkárság számára az Országgyűlés Hivatala kizárólag hivatalos célú használatra egy személygépkocsit biztosít.

A személygépkocsi használatával összefüggésben felmerült költségeket is az Országgyűlés Hivatala biztosítja, továbbá a volt köztársasági lakásának fenntartásához 1 fő személyzetet is biztosít.

A Momentum közben olyan Alaptörvény-módosítást terjesztett a Parlament elé, amely alapján megvonnák Novák Katalintól a felsorolt juttatásokat. 

A szabályozás újragondolása vált szükségessé, mivel súlyosan méltánytalan helyzetet teremthet, ha a köztársasági elnököt a lemondása esetén is élete végéig különféle jogosultságok és juttatások illetik meg

– közölte Facebook-oldalán Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője.

Javaslatuk szerint a volt köztársasági elnököt, valamint a köztársasági elnök és a volt köztársasági elnök özvegyét ne illessék meg a meghatározott jogosultságok és juttatások, ha a köztársasági elnök megbízatása az Alaptörvény 12. cikk (3) bekezdés e), f) vagy g) pontja alapján szűnt meg.

Fotó: MTI/Sándor Palota