Sorra érkeztek délután négy körül a tüntetők a Belügyminisztérium épülete elé szervezett pénteki, a kegyelembotrány által kiváltott első demonstrációra.

A megmozdulást az Országos Közös Akarat tömörülés szervezte, de a DK jó előre jelezte, hogy csatlakozik. A terv úgy nézett ki, hogy a tüntetők a Belügyminisztérium Széchenyi téri épülete elől vonultak fel a Sándor-palotához. Délután négykor párszáz ember volt a helyszínen, főleg idősebbek. Többen pártzászlókkal érkeztek (MSZP, DK, Párbeszéd).

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy

Mindent meghosszabbítanak Bicskéig, most elértek mindent, ez legyen a végállomás

– mondta a belügy előtti beszédében Simkó Edit pedagógus.

Szerinte Novák a legkiszolgáltatottabb gyerekektől vette el a védelem lehetőséget.

Volt mersze kedélyesen mosolyogni a pápával, miközben pontosan tudta, hogy mit tett. A mostani megrendülése pedig csak annak szól, hogy kiderült, nem is érti, miért lenne morális követelmény indoklást adni

- tette hozzá Simkó.

Simkó úgy vélte, hogy Orbán az alkotmánymódosítással magyarázza a magyarázhatatlan.

Ezt ugyanaz a kéz fogja aláírni, aki felmentette a bűnöst?

– tette fel a kérdést Simkó.

A beszéd alatt közben folyamatosan gyűlt a tömeg, nagyjából kétezren voltak kint. Simkó szerint a jogalkotás rég elszakadt a moráltól. A pedagógus úgy látta, hogy egészségügyről és oktatásról még lehetett sumákolni, de ez már

a legelemibb ösztönökre hatott, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

– fogalmazott.

Történelmi bűn az, hogy Novák és Varga ezt az ügyet anyaként követtek el

– zárta beszédét Simkó.

Lehet, hogy egy kép erről: világítás és tömeg

Sanyi bácsinak és a nyomozóknak” is van még dolga az ügyben, ezért jöttek a “Pintér-palota elé”

– kezdte felszólalását Kiss Gergő, az Egységes Diákfront elnökségi tagja.

Kiss a miniszterelnök tegnapi videós bejelentésére utalva, azt a kérdést tette fel, hogy Orbán miért csak akkor olyan harcos, amikor a saját gyerekeiről van szó? Mások, az árva gyerekek miért nem olyan fontosak?
Úgy fogalmazott, hogy Orbán beosztottjai kergettek öngyilkosságba egy érintett gyereket és tettek ki szenvedésnek sok másikat.

Orbán takarodj, Novák takarodj!

— mondta a színpadról, majd a tömeg Nováknak címezve azt kiabálta, hogy

szégyelld magad!

Kiss végül bejelentette, hogy menet elindult a Sándor-palota felé a Lánchídon keresztül.

Menet közben zúgott az

Orbán takarodj, vidd az összes haverod és a mocskos Fideszt is.

Este hat órára már megérkezett a menet eleje a Sándor-palota elé, ahol hamarosan beszédek is megkezdődnek. A tömeg közben azt skandálta, hogy

Írd alá Kata a lemondásodat!

Orosz Anna a Momentum országgyűlési képviselője az est házigazdájaként szólalt fel először, ismertette K. Endre ügyét, közben megjegyezte, hogy a pénteki tüntetés témája pártokon felül áll, ezért arra kéri a demonstráló civileket, hogy akinél civil szervezet zászlója van, emelje magasba.

Novák Katalin ezzel a döntésével az áldozatait köpte szembe. Az igazságos világba vetett hitünket ingatta meg. Novák azt az igazságot kérdőjelezte meg, hogy gyerekeket nem bántunk, soha, semmilyen körülmények között

– mondta, majd egy perc néma csendet kért a tömegtől a további beszédek előtt.

A következő felszólaló Pető Attila, aki kiskorúként papi molesztálás áldozata lett, végül a bíróság őt ítélte el jogerősen. Az ítélet szerint Pető Attila zaklatta az egyház tagjait, amikor megpróbált választ kapni arra, hogy az egyház hogyan jár el az őt zaklató pap ügyében. Pető miután felment a színpadra, arra kérte a tüntetőket, hogy a zászlók lobogtatása helyett, a világító mobiltelefonjaikat tartsák a magasba, mert mint mondta, ennyit megérdemelnek az áldozatok.

Szerencsés ember vagyok, ha féltem, a szüleim megvédtek. Vannak olyanok, akiknek sajnos nem ez jut, vannak, akik gyermekotthonban nőnek fel. Az ő boldog gyermekkorukért a magyar állam felel, a bicskei gyermekotthon lakóit viszont elárulta a magyar állam

– mondta a tüntetés következő felszólalója, Ésik Sándor, a Diétás Magyar Múzsa alapítója, aki kitért arra is, hogy az egyik áldozat később öngyilkos lett, vonat elé vetette magát. Ez a halál pedig azoknak a lelkén szárad, akik megpróbálták eltussolni ezt az ügyet.

A beszédek közben időnként felzúgott a "mondjon le" és a "mocskos Fidesz".

Ésik arra kérte a tömeget, hogy aki hozott magával plüssállatot - ahogy a szervezők kérték - tegye le a Sándor-palota elé, de előtte készítsenek egy fényképet és tegyék közzé "elárult gyerekek" hashtaggel.

Ugye a gyerekbántalmazást nem fogjuk megszokni, ugye nem?

- kérdezte Ésik.

Ésik az alkotmánymódosítással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy

miniszterelnök úr, ezt nem az alkotmányba kell beleírni, ez egy jó érzésű embernek a szívébe van beleírva!
Nincs még egy olyan bűncselekmény, amelynek elítélése mögött akkora társadalmi – világnézettől független – elutasítás állna, mint a gyermekbántalmazás

– mondta ezt már Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke.

Ez a gyermekvédelem?

– kérdezte Antoni, aki szerint Novák Katalin és magyar állam szembeköpte a magyar szülőket és gyerekeket. Szerinte a mostani alkotmánymódosítás nem elégséges megoldás ebben a helyzetben. Olyan megoldás kellene, ami a mostani kegyelmi döntést is befolyásolja.

Antoni a színpadról azt üzente Nováknak, hogy egyszer próbálja ki, hogy milyen független, önálló nőnek lenni és nem olyannak, akinek a döntéseit befolyásolják. Orbánnak pedig azt üzente, hogy ne bújjon el a saját gyermekei és unokái mögé.

Antoni szerint nem szabad megelégedni Novák lemondásával, olyan jogi környezet kialakítását kell kezdeményezni, amely nem teszi lehetővé a pedofil bűncselekmények eltussolását.

A magyarok 74%-a gondolja úgy, hogy Novák Katalinnak mennie kell

– kezdte Jámbor András, országgyűlési képviselő felszólalását.

Mennie kell Nováknak, Vargának, Orbánnak?

– kérdezi Jámbor, a tömeg felzúg. Majd Jámbor arról beszél, hogy a Fidesz megpróbálta ráégetni a pedofília vádját a Szikra Mozgalomra, ártatlan embereket hurcolnak meg, miközben kegyelmet adnak egy pedofil-ügy bűnsegédjének.

Tudjátok mivel lehetne megvédeni a gyerekeinket? Például meg kéne fizetni a szociális munkásokat és a tanárokat

- mondta Jámbor, aki hozzátette, hogy törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek a gyermekvédelmi rendszer megerősítésével kapcsolatban.

Egy normális országban ilyen nem történhet meg. Nem adnak kegyelmet a bűnösöknek

- mondta Szilágyi Kitti, óvodapedagógus, aki hozzátette, hogy a gyermekek védelme mindenek felett álló közös ügy. Majd Szilágyi az ország vezetőire utalva úgy fogalmazott

követeljük, hogy takarodjanak mind a közéletből. Követeljük, hogy a hatóságok folytassák a nyomozást a bicskei intézményben és minden olyan helyen, ahol a gyanú szerint hasonló bűncselekmények történhettek.

Szilágyi továbbá követelte a gyermekvédelmi rendszer finanszírozásának újragondolását is; Meg kell kezdeni, méghozzá szakértők és civil szervezetek bevonásával.

Egy ilyen államnak nem jár támogatás! Mocskos Fidesz!

- kiáltotta a színpadról Szilágyi.

Szilágyi szerint kárenyhítés jár az áldozatoknak, és az államnak ezen felül bocsánatot kell kérnie az érintett gyermekektől.

A Sándor-palota már nem képviseli a magyarokat. Ahogyan Novák az év elején mondta, ez a mozgás éve, úgyhogy ideje eltakarodni!

- tette hozzá Szilágyi.

Végül Donáth Anna, a Momentum elnöke mondott beszédet a tüntetés végén.

Politikusként és anyaként állok itt előttetek

– kezdte Dontáth, hozzátette, hogy napok óta görcsben áll a gyomra ettől az ügytől.

Ahelyett, hogy Novák Katalin arra adott volna választ, hogy mindez miért történhetett meg, arról beszélt, hogy ez a kérdés megosztó. Donáth szerint ez a kérdés nem megosztó. Vita tárgyát nem képezheti az a kérdés, hogy gyermekek ellen elkövetett bűncselekményre nincsen mentség.

Donáth szerint Novák magyarázattal tartozik a bicskei gyerekeknek, akiknek elvette az igazságát. A Momentum elnöke többször megjegyezte, hogy egy normális országban a köztársasági elnöknek az állam lelkiismeretének kellene lennie.

Mint édesanya az édesanyához szólok hozzád Katalin. Mondj valamit! Hogy tudsz a gyermekeid szemébe nézni? Szégyelld magad!

– kiáltja Donáth, a tömeg skandálni kezd.

A tüntetés végén Donáth meghirdette a demonstráció folytatását:

minden nap este hatkor találkozzunk itt, addig, amíg Novák le nem mond

– mondta a Momentum elnöke, hozzátéve, hogy ez nem budapesti ügy és vidéken is szervezkedni fognak.

Ezzel a tüntetés hivatalos része véget ért, másnap, azaz szombaton este hatkor ismét demonstráció lesz a Sándor-palota előtt.

Tudósítás hvg 

Fotók: frisshirek.hu/Verebes Károly