2024.02.23., péntek - Alfréd
Budapest: 8o - 9o
Az ország 19 megyéjében

A Hamász aktivistája Molotov-koktélokat dobott az Egyesült Államok firenzei konzulátusára

frisshirek.hu | 2024. február 03. - 13:00
A Hamász aktivistája Molotov-koktélokat dobott az Egyesült Államok firenzei konzulátusára

„Isten segítségével megindul az első akció, amellyel halál vár a cionistákra Európában”

A Hamászhoz közeli csoport vállalta magára az Amerikai Egyesült Államok firenzei konzulátusa ellen csütörtökön elkövetett merényletet, aminek hírét az olasz hatóságok csak péntek este hozták nyilvánosságra rendkívüli terrorellenes készültséget rendelve el – közölte az MTI.

Az iszlamista szervezet aktivistái Molotov-bombát dobtak az amerikai konzulátus falához. A meggyújtott benzinnel megtöltött üvegek az épület előtti úttesten égtek ki. Senki sem sérült meg, a konzulátus munkájában az eset nem okozott fennakadást.

A „The whole world is Hamas” (Az egész világ Hamász) angol nevű mozgalom kétperces, arab nyelvű, olasz feliratozású videóját az amerikai konzulátus előtt vették fel éjszaka.

A felvételen végig a konzulátus épülete látszik, az alámondott szöveg szerint pedig a következő volt: „Isten segítségével megindul az első akció, amellyel halál vár a cionistákra Európában”

Az üzenet hangoztatja, hogy az amerikai konzulátus elleni támadás puszta figyelmeztetés volt, „de ha Európa és Olaszország továbbra is támogatja Izrael és az Egyesült Államok bűncselekményeit, elindítjuk az első igazi akciót, és tudjátok, hogy a célpontok több mint fele nem izraeli és nem amerikai lesz”. A videó szerint 49 célpontot érhet támadás.

Filippo Spiezia firenzei államügyész szerint az üzenet konkrét fenyegetésként értékelendő, ezért nem szabad alábecsülni. A videón hallható szöveg palesztinai arab nyelvű, ennek alapján igyekeznek azonosítani az elkövetőt.

A belügyminisztérium terrorkészültséget rendelt el, amely valójában már a Hamász október 7-i támadása óta érvényben van az országban. Több mint 28 ezer veszélyeztetett helyszínen, többek között az Egyesült Államok és Izrael olaszországi intézményeinek, képviseleteinek erősítették meg a védelmet.

Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab