A Központi Statisztikai Hivatal közzétette, hogy mekkora volt az átlagnyugdíj és a mediánnyugdíj 2023 decemberben.

Az összegek nem érik el azt a szintet, amely az Egyensúly Intézet legfrissebb szegénységkutatása alapján szükséges az egyéni szintű szűkös megélhetéshez Magyarországon.

A napokban megjelentek a 2023. decemberi átlagnyugdíj- és mediánnyugdíj adatok, továbbá azt is megtudtuk, hogy hány fő részesült saját jogú nyugdíjban és egyéb nyugdíjszerű ellátásokban — írta meg a 24.hu.

A rendkívül magas várható infláció okán a kormány 2023. januárban 15 százalékos nyugdíjemelést alkalmazott. Ennek hatására az átlagnyugdíj minden korábbinál magasabbra, 208 ezer forintra emelkedett, a mediánnyugdíj pedig megközelítette a 185 ezer forintot – emlékeztet elemzésében a bankmonitor.hu.

A mediánnyugdíj a helyzeti középértéket jelöli: ha „tornasorba” állítjuk a nyugdíjakat, akkor a középen álló összeg a mediánérték. Azaz a nyugdíjasok egyik fele ennél többet, másik fele ennél kevesebbet kap. Olyankor érdemes mediánt feltüntetni, amikor kiugró értékek is vannak, amelyek jelentősen eltorzíthatják az átlagadatot.

Az infláció azonban magasabb lett a vártnál: az 1-8. havi tényadatok szerint az általános infláció 22,0 százalék volt, a nyugdíjas infláció pedig még magasabb értéket, 23,3 százalékot mutatott. Emiatt a kormánynak a törvény értelmében évközi nyugdíjemelést („nyugdíjkorrekciót”) kellett végrehajtania, melyet novemberben egész évre visszamenőleg ki is fizettek a nyugdíjasoknak.

A 3,1 százalékos mértékű korrekció következtében év végére az öregségi nyugdíjak átlaga megközelítette a 218 ezer forintot, míg a medián csaknem 193 ezer forintra nőtt.

Az Egyensúly Intézet negyedévente megjelenő szegénységkutatásában azt vizsgálta, hogy a magyaroknak egyéni szinten mekkora összegre van szükségük a szűkös, az átlagos szintű, illetve a gondtalan élethez.

A legfrissebb, tavaly decemberi adatfelvétel alapján a nyár óta egy magyarnak jellemzően havi nettó 250 ezer forintra lenne szüksége a szűkös megélhetéshez. A megkérdezettek szerint az átlagos szintű megélhetéshez személyenként havi nettó 350 ezer forintra van szükség.

Kiemelt fotó: Pixabay