A megkérdezettek többsége fontosnak tartja, hogy idős korában ne legyenek anyagi nehézségei, a várható állami nyugdíjtól ugyanakkor nem remélnek gondtalan megélhetést – idézi az MTI az OTP Nyugdíjpénztár, „Öngondoskodási” felmérését. Ez alapján az aktív keresők 27 százaléka kiemelkedően fontosnak, további 57 százaléka nagyon fontosnak tartja, hogy a nyugdíjas éveiben ne kelljen a számlái miatt aggódnia.

A megkérdezettek 29 százaléka biztosra veszi, hogy nem fog kijönni az állami nyugdíjból, 42 százalék pedig valószínűnek tartja, hogy így lesz. Az aggodalmak ellenére azonban csak minden 10. válaszadónak van olyan befektetése, amelyet a nyugdíjas éveire tartogat. 2018-ban még 20 százalék nyilatkozott így, bár azóta 23 százalékról 32 százalékra nőtt azok aránya, akik terveznek ilyen célú befektetést.

Az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy az első lépés a legnehezebb, a lakosság jelentős része kihívásként tekint a takarékoskodás megkezdésére. Nagy Csaba a piaci sajátosságok miatt különösen nagy eredményként értékeli, hogy 2014 óta folyamatosan emelkedik a taglétszámuk, mára már meghaladta a 264 ezret.

A befizetések összege 2022-höz képest csaknem 15 százalékkal nőtt tavaly, 25 milliárd forint egyéni és 9,4 milliárd forint munkáltatói hozzájárulás érkezett hozzájuk. Az OTP Nyugdíjpénztár idén további gyarapodásra számít.

A felmérés a 18 és 70 év közötti, bankkapcsolattal rendelkező belföldi lakosságra reprezentatív - olvasható a közleményben.

Fotó: pixabay.com