Toroczkai László volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége hétfő este, ahol hétvégi kijelentéséről kérdezték, miszerint az ukrán-orosz háború következménye lehet akár az is, hogy Kárpátalja „visszakerüljön” Magyarországhoz, és a Mi Hazánk igényt is tart erre a területre. - írta meg a 24.hu

A Mi Hazánk elnöke elővezette a műsorban: a háborúban megtörténhet, hogy Ukrajna magára marad és életképtelenné válik, ha nem kap megfelelő támogatást az Európai Uniótól és az Egyesült Államoktól. Ha a segítség elapad, akkor Ukrajna gyorsan elveszítheti a háborút – mondta. Ekkor – fejtegette Toroczkai – Kárpátalja, mint autonóm terület kérhet olyan „védhatalmi státuszt Magyarországtól, mint ahogy azt Dél-Tirol tette Ausztriával. És még az is lehet, ha nincs Ukrajna, hogy Kárpátalja egy napon népszavazás útján egyesül Magyarországgal, de ez nyilván a jövő zenéje” – mondta. Ezen kívül Toroczkai szerint elképzelhető, hogy ha Ukrajna elveszíti a háborút, akkor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kell Kárpátaljáról egyezkedni.

Toroczkai azt is mondta, hogy egy 1991-es népszavazáson úgy döntöttek, amikor a mai Ukrajna létrejött, hogy Kárpátalja önrendelkezési jogot kapjon, azon belül pedig a beregszászi járás magyar területi autonómia legyen. Ezt szerinte a kijevi kormány nem tartja be, és a Mi Hazánk pártelnöke kifogásolta azt is, hogy ezt sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem Szijjártó Péter külügyminiszter nem hozza soha szóba.

Fotó: MTI