A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) nyolc év alatt több mint 15,5 milliárd forintért szerződött különböző cégekkel. Jelentős megbízásokat kapott több NER-közeli társaság is – derül ki abból a szerződéslistából, amit a hvg360 perrel szerzett meg, miután a korrupciós vádakkal bíróság előtt álló Schadl György által a közelmúltig vezetett szervezet önként nem adta ki az adatokat.

Az ötmillió forintnál nagyobb értékű szerződéseket tartalmazó lista 132 tételből áll az MBVK megalakulásától, 2015 szeptemberétől 2023 májusáig tartó időszakban.

A szerződések bruttó összértéke bőven meghaladja a 15,5 milliárd forintot, 9 szerződésnél pedig a pontos összeg nem volt meghatározható, így ezek nincsenek benne a végösszegben.

A listán a legmagasabb összegű szerződésállománnyal egy informatikai cég, a Sysdata PSE Kft. áll. Az egyetlen magánszemély tulajdonában álló, a NER-hez nyilvános adatbázisok alapján nem köthető vállalkozással a végrehajtói kar öt megbízást kötött, összesen 6,16 milliárd forint értékben.

Az első és legnagyobb szerződést 2017. június 17-én írták alá „szoftverfejlesztés, oktatás, üzembehelyezési szolgáltatás” címén bruttó 3 milliárd 427,7 millióról.

A Sysdata a 3,4 milliárdos szerződés teljes ellenértékét azonban minőségi-elszámolási vita miatt nem kapta meg, ami miatt jelenleg is pereskedik a karral. A Magno Studio Kft.-nél landolt a második legtöbb pénz: a cégnek – amely egykor Rogán Cecília fitneszrendezvényeit is szervezte – négy szerződése is volt a végrehajtói karral, összesen 4 milliárd 127,5 millió forint értékben. A munka minden esetben „televíziós műsorgyártás és sugárzás” volt. Először 2016-ban szerződött erre 1,079 milliárdos értékben, majd 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is, mindhárom évben egységesen 1,016 milliárdért.

A céget azonban 2020-ban a bírósági végrehajtói kar hirtelen már nem bízta meg többé jól fizető munkákkal. Ehelyett a korábban velük kötött szerződést az addigi években erre szánt 1,016 milliárd összeggel már egy új vállalkozással, a Wescam Film & Media Kft.-vel írták alá 2020. december 17-én. A cégnek jól jöhetett az MBVK friss (és egyszeri) megbízása, hiszen 2018-tól 0 forint nettó árbevétele volt, viszont 2021-ben ez nettó 3,3 milliárdra ugrott (ennek negyede származott a végrehajtói kartól), ami rögtön 795 milliós adózott eredményt jelentett.

A toplistán az ötödik Balásy Gyula cége, a Lounge Design Kft., amely 2005 óta többé kevésbe monopolhelyzetben nyeri el az Orbán-kormány több milliárd forintos kommunikációs tendereit. A Lounge Design-nak 2016-ban között két szerződést is az MBVK, a nagyobb összegű, 685 milliósat tájékoztató füzet gyártására, a kisebb, 76 milliósat pedig interaktív honlap fejlesztésére.

A TOP 10-ben találni még olyan céget, amelyet közvetetten Rogán Antal köreihez szoktak sorolni: a nyolcadik helyen áll a MONK Property Kft., amelynek 2020-ban ingatlanbérletért fizetett az MBVK 515.750 eurót, ami a szerződéskötéskor érvényes MNB-árfolyamon 184,5 millió forint volt. E szerződés alapján a végrehajtói kar – miközben saját székháza is van –, a MONK Propertytől bérelt a Hermina úton többszintnyi irodát.

Jutott pénz Habony Árpád üzletember-tanácsadó rokonaihoz is. A végrehajtók továbbképzésre, konferenciára 2016-tól évente ellátogattak a négycsillagos Hotel Club Tihanyba, utoljára, 2021-ben kétszer is. A Club Tihany Üdülőközpont Zrt.-nél összesen 100,5 milliót hagytak „oktatás, szállás, étkeztetés, terembérlet” címén.

A tihanyi üdülőközpont ad otthont a fideszes politikusokat és a kormánypárti holdudvart felvonultató Tranzit Fesztiválnak is, az üzemeltető cég fő tulajdonosa pedig a Szetlik-testvérpár. Szetlik Lili igazgatósági tag és a vezérigazgató, Szetlik Gergő néhai édesapja Szetlik Ferenc, akinek Habony Árpád az unokaöccse.

Szerepel két, pármilliós tétellel a végrehajtói kar szerződéslistáján az IMG Solution Zrt. is. Ennek vezérigazgatója és többségi tulajdonosa Szentgyörgyi Gábor, aki a miniszterelnök testvérének, ifjabb Orbán Győzőnek az ismerőse és birkózótársa.

Ismerős cégnév a listán a Hunguard Kft.-é, amellyel 2019. nyarán kötött „információbiztonsági szakvélemény” tárgyban szerződést a végrehajtói kar, és ezért 25,5 millió forintot fizetett. Ez az a cég, amelynek neve összeforrt Rogán Antal miniszter és feltalálótársai, a cég jelenlegi két tulajdonosának innovációjával, a digitális aláírással.

Szabadalmi díjként ezzel Rogán évi százmilliókat keres, a szabályok pedig valahogy mindig úgy változnak, hogy az mindig kapóra jön a cégnek. A lap szerint valahogy pont úgy változnak a jogszabályok, hogy a Rogán-közeli cég jól jár vele. A Hunguard Kft. évek óta őrzi monopolhelyzetét a piacon. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2016-ban 9,1 millióért készített tanulmányt az MBVK kommunikációs és médiatervéről. De szerződött a karral az a Damit Informatikai Kft. is, amely százmillió forintos értékben kapott az elmúlt években megbízást a Fidesz parlamenti frakciójától.

Érdekes tétel a Hungary Ambulance Kft.: ez az a cég, amelyiknek a vezetőjével Schadl György jóban volt, és tőle szerezte be az autójára azt a kék villogót, amivel aztán elkapták a rendőrök – mert nem lett volna jogosult rá – ezért meg is vonták tőle. A céggel a Covid-világjárvány idején szerződtek a kar tagjainak tesztelésére, de a 123 milliós keretből végül csak 77,7 milliót merítettek és fizettek ki.

A HVG kiemeli, hogy a gyorstesztek 49 500 forintos darabára túlárazottnak tűnik, mivel – bár benne van a kiszállási díj, a mintavétel, a kiértékelés és a konzultáció – akkoriban az a típusú teszt 8-10 ezer forint volt, míg a pontosabb eredményt mutató PCR-teszt elvégzése sem került 30 ezerbe.

Fotó: A Schadl - Völner büntetőper tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken/Verebes Károly