Egy informatikai hiba miatt egy egyszerű Google-kereséssel bárki rátalálhatott a kormány, illetve a Fidesz „szócsövének” is nevezett Megafon közpénzzel jócskán megtámogatott képzéseire jelentkezők személyes adataira – írja a Telex.

A véletlenül közzétett adatbázisokban a jelentkezők neve, emailcíme, telefonszáma és az általuk kezelt közösségi felületek találhatók meg, illetve a jelentkezéskor általuk írt szöveg arról, hogy mi a céljuk a közösségi médiában és mi motiválta őket a jelentkezésre.

Számos aktív kormánypárti politikus, illetve politikusnak dolgozó beosztott tűnik fel a listán, köztük polgármesterek, képviselők, politikusi Facebook-oldalak kezelői, de még egy magas rangú kormánytag felesége is.

Miután a Telex jelezte a hibát a Megafonnak, a kormánypárti influenszereket foglalkoztató szervezet a véletlenül közzétett adatbázisok elérhetőségét megszüntette, majd a teljes oldalukat lekapcsolták.

A Megafon honlapján csak ennyi olvasható: „informatikai hiba következtében ideiglenesen olyan felületek váltak elérhetővé, amelyek a honlap adminisztrátorai számára lettek létrehozva. Az informatikai hibát jelenleg hárítjuk, addig honlapunk elérhetetlen lesz.”

Másnapra a Google keresési találatai közül is eltűntek a véletlenül nyilvánossá tett linkek.

A Megafon egyébként többféle képzést is tart: az alapképzések után speciális továbbképzésekre is lehet jelentkezni, majd mentorprogram is segíti a véleményvezérré válást. A Telex által látott listák valószínűleg a továbbképzések jelentkezőit tartalmazzák, mert több jelentkező is utalt a korábban már elvégzett alapképzésre. Az ismétlődéseket, újrajelentkezéseket kiszűrve az adatszivárgásban összesen 53 ember érintett.

A kiszivárgott listán szerepel többek között két aktív polgármester: Farkas András (Piliscsaba, egyben a KDNP országos elnökségi tagja), Győri Ottilia (Budakeszi), továbbá három alpolgármester: Katus Norbert (Sülysáp), Füzesi Péter (XVII. kerület), Szepesfalvy Anna (XXII. kerület, egyben az önkormányzat kommunikációs vezetője).

Katus Norbert sülysápi fideszes alpolgármestere a Telexnek azt mondta, szeretné fejleszteni a Facebook-posztjai képi és tartalmi minőségét, ezért jelentkezett a Megafon képzésére. Ugyanakkor jelezte, elsősorban a helyi ügyekkel foglalkozik.

Nem leszek Deák Dániel, mert nem ez a dolgom, engem nem erre bíztak meg a választók

– tette hozzá Katus Norbert.

Tavaly év végén a 24.hu írta meg, hogy legalább nyolcmilliárd forint érkezett az elmúlt években a kormánypárti influenszereket foglalkoztató, illetve a Fidesz érdekében kampányokat folytató szervezetekhez (CÖF-CÖKA, Megafon, Aktuális Média, Budapest Beszél) úgy, hogy az összeg forrásáról semmi sem deríthető ki.

Az adatok és a honlap elérhetetlenné tétele után a Telex megkereste a Megafont, hogy megtudják, milyen hiba okozta az adatok kikerülését; várhatóan mikor áll helyre az oldal; ki fejlesztette és ki üzemelteti az oldalt és az érintett háttérrendszereket; és értesítettétek-e az érintetteket, illetve az adatvédelmi hatóságot. A cikk megjelenéséig azonban nem reagáltak.

Fotó: Facebook.com