A Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány portfóliójába tartozó Manevi Zrt. vásárolta meg a marosvásárhelyi Concordia Hotelt – írja a helyi marosvásárhelyi Zi de zi portál nyomán a transtelex.ro. A portál szerint ugyan a tranzakció a sajtó és a nyilvánosság teljes kizárásával, csendben zajlott, csak a Hivatalos Közlönyben maradt nyoma az adásvételnek, ahol rendre publikálták a tulajdonoscserét.

A tranzakció még 2022 márciusában történt – a zsibói Wesselényi-kastély eladásához hasonlóan – egy közvetítőn keresztül. Március 11-én a szálloda tulajdonosai, Mioara és Răzvan Cornel Șipoș a Kanadában bejegyzett CanImpEx Marketing vállalatnak adták el a szállodát. A torontói cégtől mindössze 13 nappal később, március 24-én a szatmárnémeti Manevi Pro Transilvania vállalat vette meg a részvényeket. A szatmári cég pedig 100 százalékban a Manevi Zrt. tulajdonában van.

A marosvásárhelyi portál ingatlanpiaci forrásokra hivatkozva azt írja, hogy 7 millió eurót, 34 millió lejt fizethettek a szállodáért.

A Hotel Concordiának a jelenlegi igazgatója nem más, mint Szepessy Szabolcs.

A marosvásárhelyi üzletemberrel telefonon beszéltünk, elmondása szerint ő nem a Manevi alkalmazottja, hanem a szállodáé, tehát semmiféle információval nem szolgálhat a Manivivel kapcsolatosan. Ugyanakkor elismerte, hogy az állását két évvel ezelőtt foglalta el, nagyjából akkor, amikor a tulajdonosváltás történt.

A versenyvizsga részletei és a munkaszerződésének részletei, mint mondta, nem nyilvánosak.

Szepessy legutóbb akkor került a hírekbe, amikor cégétől, az EuroTop Consultingtól két városstratégiát rendelt meg a marosvásárhelyi városháza, egyik a kulturális-, másik a sportélet fellendítésére vonatkozott.

A kész projekteket a polgármesteri hivatal feltöltötte nyilvános oldalára, ekkor derült ki, hogy mindkettő óriási tévedéséket tartalmaz, gyakorlatilag a ChatGPT-vel iratták meg. Szepessy RMDSZ-es nexusai közismertek, ugyanakkor a cég másik tulajdonosa nem más, mint Antal Lóránt székelyudvarhelyi szenátor. A botrány kirobbanása után a városháza felbontotta a szerződést az EuroTop Consultinggal.
A román sajtóban eddig megjelent magyar állami ingatlanvásárlásokra hivatkozva a lap megjegyzi a Manevi Zrt.-ről, hogy

egy paraván, amelyen keresztül a Orbán Viktor kormánya fontos erdélyi ingatlanokat vásárol.

Az Átlátszó tavaly augusztusban azt írta, hogy a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak (KEÉÖMA) ajándékozott két (korábban) állami cégnek, a Manevi Zrt.-nek és a Comitatus-Energia Zrt.-nek 5 országban összesen 26 ingatlanja van. Romániában 8 ingatlanról lehetett tudni, hogy az alapítvány valamelyik entitásának a birtokában van.

A Manevi Pro Transilvania vagy a Manevi tulajdonában van a gyilkostói Napsugár Villa, a borszéki Remény Szálló, a nagyváradi Park Szálló, a máramarosszigeti Korona Szálló, a szatmárnémeti Pannónia/Dacia Szálló. Emellett egy nagykárolyi ingatlanról, illetve a zsibói Wesselényi-kastélyról írták, hogy a Manevi Zrt. tulajdonába került. Az utóbbi megvásárlását épp a héten kaszálta el másodfokon is a bíróság. Eddig azt nem lehetett tudni, hogy a Manevi Zrt. Marosvásárhelyen is szállodát vásárolt volna.

Az Economica gazdasági szaklapra hivatkozva ugyanakkor a marosvásárhelyi portál tovább ingatlanokat is említ, amelyek a Manevi tulajdonában vannak. Ilyen az aradi Hotel Ardeal (egykori Fehér Kereszt Szálloda) i, amelyet szintén a Micro Vision Kft-n keresztül vásárolt meg a Manevi, de emellett még számos szálló és kastély felvásárlása kapcsán felmerült a Manevi neve. Nemrég pedig arról cikkezett is a helyi sajtó, hogy a Kolozsvár főterén található New York Szálló megvételére is ajánlatot tettek.

A Marosvásárhely főterén álló Concordia Hotel 2004 óta működik az 1898-ben megépült műemléképületben, amelyet Papp-Bányai palotaként is szoktak említeni a várostörténeti kalauzok.

Az 1930-as években az Országos Magyar Párt székhelye volt, 1948–1954 között kereskedelmi szakmai iskola működött benne, majd iroda- és üzlethelyiségek működtek benne, amíg 2004-ben meg nem nyitották a szállodát.

A 4 csillagos szállóban úszómedence, jacuzzi, szauna, szépségszalon, fodrászat, konferenciaterem és mélygarázs is van. A hotel honlapja szerint összesen 34 szoba/apartman áll az érdeklődők rendelkezésére.

Kiemelt fotó: Facebook