Maximum kétezer forint lehet a nyugdíjprémium idén, miután 3,6 százalékos GDP-növekedéssel számol a kormány, számolt be róla az RTL Híradója a Nyugdíjguru.hu számításaira hivatkozva.

Varga Mihály pénzügyminiszter szombaton azt mondta a Világgazdaságnak adott interjúban, reálisnak tartja, hogy idén novemberben prémiumot is fizessenek a nyugdíjasoknak. Ez akkor jár, ha 3,5 százaléknál nagyobb a gazdasági növekedés, és Varga szerint 3,6 százalék lesz idén.

Ez alapján számolta ki a Nyugdíjguru.hu a törvény alapján várható prémiumot.

A 3,6 meg a 3,5 különbözete 0,1, ezzel kell megszorozni a novemberi nyugdíj egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot. Ha 20 ezer forintot megszorzunk egytizeddel, akkor 2 ezer forintos összegről beszélünk. Ez lenne nyugdíjprémium maximuma

– mondta az RTL-nek Farkas András, az oldal vezető elemzője. Akinek 80 ezer forintnál kisebb a nyugdíja, az 2 ezer forintnál is kevesebb prémiumra számíthat.

Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) alapító elnöke azt mondta, hogy a kétezer forint sem elég gyakorlatilag semmire, egy vacsorát vagy egyszeri étkezéshez elég élelmiszert lehet belőle venni.

A Nyuszet szerint nagyjából 400 ezer nyugdíjas legfeljebb havi 120 ezer forintot kap, azt mondják, rájuk a 13. havi nyugdíj és a várható prémium ellenére nélkülözés vár idén — írta meg a Telex.

Kiemelt fotó: Pixabay