Szombaton 72 ezernél is több középiskolába készülő diák mérettette meg magát a gimnáziumi felvételin. Az atv.hu idézi az Eduline-t amely alapján a hivatalos adatok szerint 55 ezer nyolcadikos mellett nagyjából tízezer hatosztályos gimnáziumba készülő 11-12 éves hatodik osztályos, és hétezer, mindössze 9-10 éves negyedik osztályos diák mérettette meg magát.

A Magyartanárok Egyesületének képviselője a portálnak elmondta, hogy a legkisebbek magyar feladatlapja nagyon hasonlított a korábbi évek feladatsoraihoz, nagy meglepetések nem érhették a gyerekeket. Schiller Mariann szerint ugyanakkor az

vitatható, hogy szükség van-e egy olyan feladatlapra, amiben a maximálisan elérhető 50 pont többségét olyan feladatokkal lehet megszerezni - nyelvtan, helyesírás, betűrend - ami a negyedikesek számára a legkevésbé izgalmas.

Úgy vélte, a gyerekek összességében azt kapták, amire készültek, ez pedig bizakodásra ad okot, hiszen míg a magyartanítást teljes mértékben átalakította a kormány, ez a feladatlap „maradt olyan, amilyen.”

Az Eduline hatodikos diákokat is megkérdezett meg arról, hogy milyennek találták a feladatsort.

Az egyik gyermek azt mondta, hogy a matematika nem okozott neki különösebb problémát, a magyart viszont nem maradt ideje befejezni.

Egy másik hatodikos diák – Kristóf – szintén a magyar felvételi feladatlapot találta nehezebbnek. A diák másfél évig magántanárokkal készült a felvételire.

Fotó: Pixabay.com