Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken meghívta Donald Trump volt amerikai elnököt Kijevbe azzal a feltétellel, hogy Donald Trump képes 24 órán belül leállítani az Oroszországgal folytatott háborút – idézi a Politico című lapot az Index.

Zelenszkij utalt Donald Trump június 16-án elhangzott kijelentésére, amikor

a volt amerikai elnök azt állította: ha ő lenne az amerikai elnök, akkor a Zelenszkij és Vlagyimir Putyin orosz elnök közti párbeszéd szorgalmazásával egy nap alatt véget tudna vetni a háborúnak.

A lap szerint Donald Trump azért volt ilyen bizakodó, mert elmondása szerint Putyinnal és Zelenszkijjel is jó kapcsolatot ápol, így jó eséllyel képes lenne egy asztalhoz ültetni a két vezetőt.

Igen, meghívom önt Kijevbe, Donald Trump. Ha 24 óra alatt meg tudja állítani a háborút, az azt hiszem elég indok arra, hogy bármikor eljöjjön Kijevbe, amikor én is itt vagyok

– közölte a Politico az ukrán elnök szavait, melyek a Channel 4 News brit csatornának adott péntek esti interjúban hangzottak el.

Kijev polgármestere közben úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna az utóbbi időben hatalmas nyomásnak van kitéve az orosz fél részéről. Vitalij Klicsko csalódottságát fejezte ki amiért a Bundestag szerdán elutasította a Taurus KEPD 350-es cirkálórakéták Ukrajnába szállítását.

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy üzenetet küldjek Németországnak: megvédjük az országunkat, de megvédjük az egész Európai Uniót is. Soha nem szabad lebecsülnünk Oroszországot. Putyin addig megy majd el, ameddig mi engedjük neki

– üzent Vitalij Klicsko a Bundestag képviselőinek jelezve, minden német politikusnak fel kell ismernie, hogy az ukrajnai háború „könnyen európai háborúvá válhat”.

Fotó: MTI