„Idén is meg fogják kapni a nyugdíjasok a szokott rendben a 13. havi nyugdíjat” – közölte a miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, minden évben „komoly beszélgetést” folytat Varga Mihály pénzügyminiszterrel, hogy biztosan ki tudja-e fizetni a 13. havi nyugdíjat egy összegben, úgy, ahogy várják a nyugdíjasok.

Ez a beszélgetés már megvolt, így biztosan mondhatom, hogy az idei évben is meg fogják kapni a nyugdíjasok a szokott rendben a 13. havi nyugdíjat, a magyar gazdaság ebben az évben is képes lesz ezt biztosítani

– mondta a kormányfő.

Ezután tért rá az EU által visszatartott források kérdésére. Orbán Viktor úgy vélte, a magyar gazdaság európai uniós pénzek nélkül is válságálló és a magyar emberek 2023-ban bebizonyították, hogy a magyar gazdaság európai uniós pénzek nélkül is válságálló, és a legnehezebb periódusokon is túl tud jutni.

Amikor leginkább kellett volna az uniós pénz – a koronavírus-járvány után, vagy az energiaárak növekedésének időszakában –, akkor nem jött, ennek ellenére Magyarország mind a két válságot megoldotta

– hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint az inflációt is sikerült letörni uniós segítség nélkül és 2024-ben a gazdasági növekedés tekintetében is pozitívan nyilatkozott.

Hozzátette: amivel Brüsszelben előhozakodnak, hogy miért nem adják ide a nekünk járó uniós pénzeket, mi a bajuk Magyarországgal, „az sületlenség, az csak egy blabla”.

A valódi probléma a migráció, a gender, meg a háború. De ezekben a kérdésekben nem tudunk engedni

– jelentette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva, „ezek fontosabb kérdések, az életnek értékesebb részei, mint a pénz”.

A miniszterelnök a migrációval kapcsolatban újfent kijelentette, „nincs az a pénz, amiért migránsokat engednénk be, és nincs az a pénz, amiért meg fogjuk engedni, hogy ellakják tőlünk az országunkat”.

Orbán Viktor példaként említette még a nyugat-európai államokban tapasztalt terrorveszélyt, a bűncselekményeket és a párhuzamos társadalmakat. Hasonló módon beszélt az LMBTQ kérdéséről amikor megismételte, hogy nincs az a pénz, amiért az LMBTQ kezére adnánk a gyermekeinket és az unokáinkat.

A nemzeti konzultáció szerinte most is sikeres volt, ami azt bizonyíthat, hogy másfél millióan töltötték ki. Majd szólt a július 1-től fél évig tartó soros magyar elnökségről az Európa Tanácsban. Orbán Viktor elmondta, megkezdték az előkészítését „annak a hosszú menetelésnek”, hogy július 1-jétől az év végéig Magyarország adja az Európai Tanács soros elnökségét, mivel ez nagyon intenzív diplomáciai munkát is igényel.

A kormányfő kiemelkedő eseményként értékelte Robert Fico szlovák miniszterelnök keddi budapesti látogatását, akivel – mint jelezte – már 33. alkalommal találkoztak.

Örülök, hogy egy „régi harcos” visszatért, mert egy régi harcossal mindig könnyebb, mint egy új partnerrel, bár az új sem rossz, mert az új román miniszterelnökkel történő együttműködés is komoly lehetőséget tartogat a kétoldalú kapcsolatok javításában

– tette hozzá Orbán Viktor.

A vietnami miniszterelnök látogatásáról azt mondta, az ázsiai országok felemelkedése szerinte nem átmeneti jelenség, a Nyugatnak meg kell értenie, hogy nem egyedül diktálja a gazdasági játékszabályokat.

Fotó: Facebook.com