Először a januárra járó tanárbéreket fizetik az emelt összegben, a kormány erre 340 milliárd forintot utalt ki.

A csütörtöki kormányinfón elhangzottaknak megfelelően késő este megjelent a kormányrendelet is a tanári bérekről. Ez 140 ezer köznevelésben dolgozó pedagógust érint, de mivel általában szól a munkáltatókról, a szakképzésben dolgozókra is vonatkozik, akik más minisztériumhoz tartoznak, míg az év végén megjelent rendeletből ez még nem volt világos.

A törvényektől rendeleti úton történő eltéréseket a kormány most is az ukrajnai háborúra hivatkozva döntötte el, attól függetlenül, hogy a két dolognak nincs köze egymáshoz.

A pedagógus, valamint a pedagógus szakképesítéssel vagy szakképzettséggel rendelkező nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott havi bruttó illetménye – az esélyteremtési illetményrészt ide nem értve 

• pedagógus I. minősítéssel 538 ezertől 1 065 000 forintig,
• pedagógus II. minősítéssel 555 ezertől 1 135 000 forintig,
• mesterpedagógusoknál 630 ezertől 1 365 000 forintig,
• kutatótanároknál pedig 750 ezertől 1 470 000 forintig
terjedhet.

Aki mesterképzésben szerezte a szakképzettségét, az 2 százalékkal többet kap, ebbe nem számítva bele a pótlékot, egyes köznevelési feladatokért járó megbízási díjat és az esélyteremtési illetményrészt. Ugyanígy számítva 4 százalék többlet jár azoknak, akik matematikát, digitális kultúrát, természettudományt, integrált természettudományt, fizikát, kémiát, biológiát vagy földrajzot tanítanak. A korábbi minisztériumi ígéretnek megfelelően bekerült a jogszabályba az is, hogy

a munkáltató a pedagógus havi illetményét a teljesítményértékelés eredményének figyelembevételével alacsonyabb összegben nem határozhatja meg.

Haladékot adtak a kinevezési okmányok és a munkaszerződések átadására: január 22. helyett január 30-áig kell ezeket megkapniuk az érintetteknek.

A hvg.hu cikke szerint a rendelethez kapcsolódó kormányhatározat a Pénzügyminisztérium központi tartalékából 340 milliárd forintot helyezett el egy új Tanári Béremelési Alapba. Egyéb működési célú kiadások címén 403 milliárdot vettek ki ugyanonnan, ennek célját nem jelölték meg.

Kiemelt fotó: Pixabay