Egyre gyakrabban találkozni magyarországi munkelehetőségről szóló hirdetésekkel a Fülöp-szigeteken. Privát munkaerő-közvetítő ügynökségek is segítik a filippínók elhelyezkedését hazánkban. Úgy tűnik, a délkelet-ázsiai országból igen sokakat érdekelne munka Magyarországon.
Amerikai, dubaji és magyar álláslehetőségekre is jelentkeznek a filippínók

Tavaly megháromszorozódott a Magyarországon dolgozó filippínók száma, így meghaladta a 10 ezret. Ebből is látszik, hogy a Fülöp-szigeteki toborzóirodák egyre gyakrabban keresnek helyieket magyarországi munkához.

Az egyik ilyen cég a Peridot International Resources privát munkaerő-közvetítő ügynökség — adta hírül a haszon.hu. Ők Magyarország mellett például az Egyesült Államokba, Szingapúrba, Ausztráliába, Új-Zélandra, Hongkongba, Katarba, Dubajba, Lengyelországba és Kanadába is közvetítenek munkásokat a Fülöp-szigetekről.

Ennek a vállalatnak az oldalán is megszaporodtak a magyarországi munkalehetőségről szóló hirdetések az utóbbi időszakban. A napokban is került ki ilyen felhívás, amelyben kizárólag olyan női munkásokat keresnek, akik megfelelnek a következő feltételeknek:

• érettségi megléte;
• legkevesebb 160 centi magasság;
• gyári szakmai tapasztalat, különösen az autóiparban;
• jó kommunikációs képesség.

A bejegyzést a Facebookon több mint 6 ezren lájkolták, valamint nagyjából ezren jelezték kommentben, érdekli őket a munka.

120 ezer vendégmunkás tolja a magyar gazdaság szekerét

Sem minőségében, sem mennyiségében nem veszélyeztethetik a magyar munkaerőpiacot a vendégmunkások, és erre oda is fogunk figyelni

– mondta a Világgazdaság makrogazdasági podcastjában Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

A fő csapásirányunk, hogy a magyarokat támogassuk, de ha olyan mértékű munkaerőigényre keletkezik, amelyet a belső piac nem tud átmenetileg kezelni, akkor szükség van a vendégmunkásokra is

– mondta az államtitkár, aki friss adatokat is közölt.

Nagyságrendileg ma Magyarországon 120 ezer külföldi van jelen vendégmunkásként. Döntő többségük, mintegy 40 ezer ukrán állampolgár, emellett azonban vannak szerbek jelentősebb létszámban, illetve vietnámiak mintegy 16 ezren, és – ahogyan azt már említettük – Fülöp-szigetekiek kicsivel több mint 10 ezren. Az összes többi nemzetiség – indiaiak, mongolok – száma bőven 10 ezer alatti.

A vendégmunkások nem fogják letörni a béreket, és a munkahelyeket sem veszik el a magyaroktól. De akkor, amikor átmenetileg a gazdasági növekedés érdekében szükség van rájuk, akkor, azt gondolom, hogy ezzel a lehetősséggel élni is kell

– fogalmazott az államtitkár, aki szerint ez nem jelenti azt, hogy ne kellene szigorúan szabályozni a foglalkoztatásukat.

Az új szabályok értelmében kvóta alapján fogják meghatározni a Magyarországra behozható vendégmunkások számát, várhatóan februárban megjelenik a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett rendelet. A fő szabály az, hogy a kvóta nem lehet nagyobb, mint az előző évben keletkezett üres álláshelyek száma, ez az elmúlt években 50 és 80 ezer között ingadozott, ugyanakkor megjegyezte, hogy ennél több nem lehet, „ez egészen biztos”.

Kiemelt fotó: MTI