Alig egy hónappal azután, hogy tavaly áprilisban Szijjártó Péter külügyminiszterrel az oldalán letette a cég debreceni akkumulátoripari beruházásának alapkövét, a szöuli hatóságok letartóztatták a dél-koreai EcoPro elnök-vezérigazgatóját. Lee Dongche-t röviddel magyarországi útja után ítélték két év letöltendő börtönre bennfentes tőzsdei kereskedés miatt – írta meg a 24.hu.

A lap jelezte, hogy a koreai cégvezető neve több változatban is megjelent a magyar sajtóban. A cikkek egy része angol nyelvű újságok alapján a Lee Dong-chae verziót, az MTI viszont a magyar átírás alapján a Ri Dong Csi formát használta.

A cégvezérre kirótt büntetés nem ártott az EcoPro részvényeinek, az árfolyam a nyár elejére az egekbe szökött. A koreai sajtó adatai szerint így a rács mögé került üzletember januárra – korábbi helyezésén 39 helyet javítva – bekerült az ország tíz leggazdagabb vállalattulajdonosa közé.

A most 64 éves Lee Dongche 1998-ban vágott bele az akkumulátoripari bizniszbe, miután szőrmekereskedő vállalkozása befuccsolt. A váltás az elektronika és az autóipar fejlődésének köszönhetően jól sikerült, az EcoPro két évtized alatt Dél-Korea legnagyobb katódgyártó cégcsoportja lett. Az utóbbi években komoly ugrást jelentett, hogy a cég a Samsunggal társulva felépítette a Távol-Kelet legnagyobb kapacitású katódgyárát, és elindította a külföldi terjeszkedést is.

A debreceni katódgyár lesz az EcoPro első Dél-Koreán kívüli üzeme, ahol az európai piac számára évi 108 ezer tonna katódanyag előállítását tervezik, ami 1,3 millió elektromos autó akkumulátorának gyártásához elegendő mennyiség. Ráadásul az EcoPro és a Samsung SDI decemberben öt évre szóló, 34 milliárd dolláros beszállítói szerződést írt alá, amivel a gödi Samsung előre lekötötte a még csak építés alatt álló debreceni üzem gyártókapacitásának nagy részét.

A Fortune információi szerint Lee Dongche a 2023-as letartóztatása idején 19 százalékos közvetlen részesedéssel rendelkezett az EcoPro cégcsoportban, a családja révén azonban a 25 százalékot is meghaladhatta a befolyása.

Koreai lapok 2022-ben szellőztették meg először, hogy az ügyészség vizsgálatot indított az EcoPro vezetői, köztük Lee Dongche ellen, mert a gyanú szerint a nagyobb szerződéskötések idején bennfentes információk birtokában kereskedtek a részvényekkel.

Az ügyben tavaly májusban született másodfokú ítélet, majd augusztusban a szöuli legfelsőbb bíróság is helyben hagyta a kiszabott börtönbüntetést. Kiegészítő büntetésként 2,2 milliárd won, azaz mintegy 500 millió forint megfizetésére kötelezték a cégvezetőt.

Az ítélet szerint az üzletember a többi között az SK Innovationnel megkötött, hatalmas összegre szóló szállítási megállapodás bejelentése előtt mások nevén vásárolt az EcoPro részvényeiből, majd magasabb áron továbbértékesítette azokat. A 2020-21-es ügyletekkel 1,1 milliárd won, körülbelül 250 millió forint értékű nyereséget ért el. Ez az összeg visszatekintve eltörpül amellett, amit az elmúlt egy évben legális árfolyam-emelkedéssel kaszálhatott. Lee Dongche vagyona 2022 vége és 2023 vége között meghatszorozódott. A 3,22 billió wonra (847,4 milliárd forintra) becsült személyes vagyona alapján mind növekedési tempóban, mind összértékben leelőzte a jelenleg 660 milliárdos vagyonnal rendelkező Mészáros Lőrincet.

A Korea Postsen a helyi tőzsde adatai alapján a napokban azt közölte, hogy Lee Dongche 2023 végére a nyolcadik helyre jött fel a koreai cégtulajdonosok toplistáján, amit egyébként Lee Jae-yong Samsung-elnök vezet.

Időközben előrehaladt az EcoPro 280 milliárd forintos debreceni beruházása is, amihez Szijjártó Péter bejelentése szerint a magyar kormány 30 milliárd forintos támogatással járul hozzá. A magyarországi leányvállalat, az EcoPro Global Hungary Zrt. szeptemberben azt közölte, hogy az új üzemben 2024 végére meg is kezdődhetnek a próbagyártások.

Az EcoPro egyébként ugyanabban a Déli Ipari Parkban építi a csaknem 430 ezer négyzetméteres alapterületű katódgyárat, amelyben a kínai akkumulátorgyártó óriáscég, a CATL és a szeparátorfóliagyártó SemCorp is letelepedett.

Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezet ráz Ri Dong Csi-vel, a dél-koreai EcoPro tulajdonosával a 280 milliárd forintos beruházás debreceni alapkőletételén 2023. április 21-én. A koreai cégtulajdonos jelenleg börtönben ül. MTI/Balázs Attila