Csak napi 20 perc szünetet kapnak azok az átvezényelt vidéki mentők, akik általában több mint 12 órát dolgoznak a fővárosban, pedig a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége szerint a munka törvénykönyve alapján 45 perc pihenő idő járna nekik – írta az egyik érintett az RTL Híradónak a 444.hu cikke szerint. 

A szakszervezet méltatlannak tartja az átvezényelt dolgozók munkakörülményeit is.

A mentős az RTL-nek azt írta, a vidékről felküldött mentősöknek

nincs lehetőségük meleg étkezésre, kórházi közvécékben kell elintézniük szükségleteiket, hőségriadó alatt nincs hideg, télen nincs meleg védőitaluk.

Leírta azt is, hogy csak 20 perc munkaközi szünetet kapnak, miközben általában 15-18 órát dolgoznak, ezért a hazafelé vezető 150 km-es úton már olyan fáradtak, hogy „félig leengedett ablakkal mennek az autópályán” a hidegben, vagy a „rádiót hangosítják fel maximumra”, hogy ne aludjanak el.

A mentős szerint ez önmagukra és a betegekre nézve is veszélyt jelent.

A tapasztalatait több mentős is megerősítette az RTL-nek, egyikük névtelenül azt mondta:

Hacsak nem kéred ki a 20 percedet, akkor egész nap vagy autóban, a címen vagy, esetleg a kórházban, tehát nincs megállás, folyamatosan dolgozol.
A munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy 20 perc a munkaközi szünet, amit ki kell adni. 9 órán felüli munkavégzés esetében pedig további 25 perc munkaközi szünetet kell kiadni, ez összesen 45 perc lenne

– mondta Lengyel Tibor, a szakszervezet elnöke, aki méltatlannak tartja, hogy még átöltözni sem tudnak a kollégái:

Ha valamilyen testváladékkal szennyeződik a ruhájuk, akkor azt nem tudják lecserélni, nem tudják kitisztítani, letörölgetik valami papírral vagy bármivel, amivel éppen tudják és így mennek tovább dolgozni.

Az Országos Mentőszolgálat szerint mindent megtesznek a munkakörülmények javításáért és a vidékről átvezényelt dolgozók is „ugyanannyi időt töltenek el munkával és pihenéssel, mint a budapestiek”.

Kiemelt fotó: Országos Mentőszolgálat/Facebook