2024 első napjától új vezetője van a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak Selmeczi-Kovács Ádám személyében – írja a hvg.hu a Nemzeti Park (DINPI) Facebook bejegyzése alapján.

Bár a vezetőváltást hivatalosan nem indokolták, a lap emlékeztet, hogy korábban éles vita alakult ki Menczer Tamás külügyi államtitkár, a körzet fideszes országgyűlési képviselője és a Duna-Ipoly Nemzeti Park korábbi igazgatója, Füri András között. Az államtitkár ugyanis azt szeretné, hogy egy kőkeresztet állítsanak fel Nagykovácsi közelében a Nagy-Szénás hegy tetejére, ahol régebben egy fakereszt volt, de azt ismeretlenek megrongálták. Füri viszont ezt az építkezést környezetvédelmi okokból ellenezte a természetvédelmi területen.

Menczer Tamás Fürit modern kori keresztényüldözéssel vádolta meg tavaly év végén, amire a most leváltott igazgató akkor így reagált:

Nem vagyok keresztényüldöző! Ellenben egy Krisztust követő és az embertársainkat cselekedetekkel is szolgáló keresztyén gyülekezet aktív hitvalló tagja vagyok!

Füri András később arról írt, hogy: Vallom, hogy a természet Isten Temploma, melyben vannak Szentély területek. Szerencsére több ilyen Szentély is létezik Magyarországon, amelyek védelmét – a nemzeti örökségünk részeként – az Alaptörvény is megőrizni rendeli. Ilyen Szentély a fokozottan védett Kis-és Nagyszénás hegycsoport a Budai-hegyekben, ahol elsődleges cél a természet sokféleségének, a teremtett világnak védelme. Minden más csak ez után következhet!

Menczer Tamás a fentiekre adott válaszbejegyzésében a Nemzeti Park "fura urának" és emellett alkalmatlannak nevezte Füri Andrást, aki 2005 óta vezette a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot.

Fotó: Facebook / Menczer Tamás